• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

3D nyomtató a csontpótlásra és 3D-s képkészítés a műtőasztalon

Hírek 2023.06.14 Forrás: Weborvos
3D nyomtató a csontpótlásra és 3D-s képkészítés a műtőasztalon

Zárul a baleseti intézet 1,28 milliárdos projektje, bemutatják a beszerzett új 3D-s technológiákat.

Pénteken egy szakmai konferenciával zárul az az 1,281 milliárd forintos európai uniós projekt, amelynek keretében a budapesti Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ sérült ellátása a legkorszerűbb technológiákkal egészült ki. A Központ és a Dél-pesti Centrumkórház konzorciuma beszerezte és már alkalmazza a O-arm technológiát, amely gyakorlatilag háromdimenziós képalkotást tesz lehetővé. Ezen kívül telepítettek egy 3D-s nyomtatót is, amely nagy tisztaságú térben alkotja meg a betegre szabott egyedi implantátumot, és amely azonnal használható.

A baleseti intézet a projekt zárásaként közleményt adott ki, amely szerint a projekt keretében az elnyert több mint 1 milliárd 281 millió forintos európai uniós pályázati támogatásból két olyan hazánkban még kevéssé ismert eszközrendszert szereztek be, melyek a műtéti eljárások során a sérültellátás minőségét lényegesen javítják és a betegbiztonságot nagymértékben fokozzák.

A műtétek során alapvető kérdés a csontokon történő sebészi munka láthatóvá tétele. Az O-arm technológia gyakorlatilag háromdimenziós képalkotást tesz lehetővé. Ezzel a technikával a műtétek alatt a bevezetett sebészi eszközök helyzete sokkal jobban látható, a sebészi tévedés, a hibás helyre behelyezett csavarok, illetve egyéb törésrögzítő implantátumok rossz elhelyezése jelentősen csökkenthető. A technika éles helyzetben való rendszeres használatára jelenleg átlagosan heti 1-2 alkalommal kerül sor.

A csonthiánnyal járó sérülések ellátásában jelenleg a hiány megfelelő biológiai pótlása nehéz feladat, a csont defektusok azonnali kitöltése komplikált, pontatlan és gyakran szövődményekkel járó feladat. A 3D nyomtatás a beteg tényleges anatómiai formájára tervezhető, szinte sürgősségi jelleggel. A nyomtató biokompatibilis anyagot használ és nagy tisztaságú térben alkotja meg a betegre szabott egyedi implantátumot, mely sterilizálható és azonnal használható. A berendezés a konzorciumi partnernél, a Dél-pesti Centrumkórház Merényi Gusztáv Telephelyén került elhelyezésre.

Mint írják: A Magyarországon még új eljárások és eszközök megismerése, valamint azok rendszerben történő alkalmazásának elsajátítása transznacionális együttműködés keretén belül egy belga és egy szlovák partnerintézményben történt meg. A külföldi partnernél megismert eljárást, gyakorlati módszert és technológiát a BMJBK hazai alkalmazásra intézményében bevezeti és javaslatot tesz közfinanszírozott ellátás formájában történő finanszírozására.

A Központ oktató intézményként biztosítja, hogy az új technológiával megismerkedhessenek az egyetemi hallgatók, a bevezetett módszereket, a tanulmányutak és az eszközök használata során szerzett tapasztalatokat a BMJBK más hazai intézmények számára is disszeminálja.

A fejlesztés eredményeként a műtéti ellátás javításával, hosszú távon a betegellátás költségeinek mérséklése, illetve minőségének emelése érhető el. Az országos intézeti funkció miatt a bevezetett innováció áttételesen az egész ország baleseti ellátásának minőségét is javítja. A fejlesztés célja, hogy olyan új eljárások, módszerek, technológiák kerüljenek hazai bevezetésre, amelyek Magyarországon a közfinanszírozott ellátásban még nem elérhetők, de elérhetővé váljanak - zárul a közlemény.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink