• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

80 éves beteget is kezelnek a debreceni HIV Decentrumban

Lapszemle 2023.12.04 Forrás: haon.hu
80 éves beteget is kezelnek a debreceni HIV Decentrumban

Az idén Magyarországon felfedezett új női esetek száma egy fél év alatt már majdnem annyi volt, mint tavaly egész évben.

December elseje az AIDS elleni küzdelem világnapja; ehhez kapcsolódóan  a haon.hu dr. Jancsik Viktort, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Campus infektológiai szakambulanciájának részlegvezető főorvosát kérdezte, aki elöljáróban elmondta: az elmúlt 38 évben közel ötezer HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon.

– Becslések szerint a világon eddig 85 millió ember fertőződött meg HIV-vel, abból 40 millió halt meg. Jelenleg 39 millió ember él a betegséggel – köztük 1,5 millió gyermek –, ez a szám minden évben 1,3 millió fővel gyarapodik. Évente a világon HIV-hez köthető megbetegedésben 630 ezren halnak meg. Ez alapján elmondható, hogy globálisan csökken a HIV-betegséggel élők és az ahhoz köthető halálesetek száma is, de ez nem az jelenti, hogy megszabadultunk tőle. Azt látjuk egyébként, hogy a női betegek, így a heteroszexuális terjedés száma növekszik. Ezzel azt a tévhitet is el kell oszlatnunk, hogy ez kizárólag a homoszexuálisok betegsége.

Az idén Magyarországon felfedezett új női esetek száma egy fél év alatt már majdnem annyi volt, mint tavaly egész évben. Ez mindenképpen figyelemreméltó arány. Nagyon fontos a betegség elkerülésére irányuló felvilágosító tevékenység – hangsúlyozta az orvos.

A HIV-vel élők között egyre inkább nőni fog az idősebbek – az 50. életévüket meghaladó emberek – aránya. – Ennek egyik oka, hogy akik fiatalon kapták meg a betegséget, a gyógyszeres kezelésnek köszönhetően nem haltak meg. A másik ok, hogy régebben fertőződtek meg, de egyéb betegségek kapcsán csak 50 éves koruk után fedezik fel náluk a betegséget, vagy ebben az életkorban kapják el. Ez utóbbi eseteknél a heteroszexuális terjedés a jellemzőbb – mutatott rá a szakember.

A debreceni HIV Decentrumban jelenleg több mint ötven beteget gondoznak. Pontos számot nehéz mondani, mert a legutóbbi szakrendelésen is megjelent 2 új ember, illetve a gondozottak közül sokan nem térnek vissza kontrollra. A debreceni decentrumba járó betegek többsége 30-50 év közötti, de van 80 éves is.

További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink