• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A betegbiztonság egy kattintással kezdődik

Hírek Forrás: (X)
A betegbiztonság egy kattintással kezdődik

Magyarországon egyedülálló képzés indul, amelynek sikeres elvégzésével elismert GS1 egészségügyi szakértővé válhat.

Az Európai Unio 2016/161 számú rendeletében meghatározta az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek külső csomagolásán elhelyezendő biztonsági elemekre vonatkozó részletes szabályait, majd egy évvel később, a 2017/745 és 2017/746 számú rendeleteiben szabályozta az orvostechnikai eszközök, továbbá az in vitro diagnosztikai eszközök egységes egyedi azonosításának és nyomon követésének követelményeit. A vonatkozó rendeleteket a tagországok gyógyszereknél 2019 februárjától, eszközöknél 2020-tól kötelesek alkalmazni.

E szabályozások célja, hogy az egészségügyi ellátásban felhasználásra kerülő gyógyszerek, orvostechnikai- és diagnosztikai eszközök egyedi azonosítása és nyomon követése az Unióban egységes szabványon alapulva biztosított legyen a gyártástól a felhasználásig. Ez nyilvánvalóan elsődlegesen a betegbiztonságot szolgálja. Különösen azért, mert ugyan a termékek felhasználója az egészségügyi ellátó intézmény, de biztosítja annak a lehetőségét is, hogy az azonosítás és nyomon követés az intézményeken belül a betegek ellátásában történő felhasználásig tartson.

Az EU tagországainak többségében, de ugyanakkor a világ minden kontinensének számos országában már évekkel ezelőtt megkezdődött az egységes szabvány bevezetése. Mára kialakult az az egységes kép, hogy ezen országokban egységesen az úgynevezett GS1 globális szabványt alkalmazzák. Ennek ismeretében viszonylag egyszerű volt a döntés, hogy Magyarországon is ez a szabvány kerüljön bevezetésre.

Az EGVE és a szabvány magyarországi kizárólagos képviselője a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. 2015-ben kezdte meg az együttműködést a globális szabvány egészségügyi bevezetésének előkészítésére. Itt kell megjegyezni, hogy ez a szabvány már évtizedek óta, 1984-től hatékonyan működik Magyarországon, többek között az élelmiszer- és a fogyasztási cikk kereskedelemben, vagy a gyógyszer patikai pénztári értékesítésénél. Ennek megfelelően már megfelelő hazai tapasztalatok is rendelkezésre állnak.

A globális szabvány bevezetésének várható eredményei:
• Az egészségügyi ellátó rendszer működéséhez szükséges anyagok és eszközök biztosítása, rendelkezésre állásának ellenőrzése és nyomonkövetése megvalósítható. Ennek eredményeként jelentős mértékben csökkenthetőek a kórházi készletekre fordítandó források, ami ágazati szinten évi 7-8 milliárd forintos megtakarítást eredményezhet.
• Lehetőség nyílik a kórházi logisztikai rendszerek korszerűsítésére és összehangolására, vagy összekapcsolására, ami a beszerzések optimalizáláshoz vezet. Ez éves szinten 3-5 milliárd forintos megtakarítást jelenthet.
• Megvalósítható az ágazati központi-, illetve kórházi közbeszerzési eljárások egyszerűsítése, elektronikus megoldások bevezetése. Ennek eredményeként a közbeszerzési folyamatok teljes tulajdonosi kontrollja az eljárás folyamatába építve biztosítható.
• A rendszer kiterjesztésével a kórházi eszközökre és műszerekre, épületek épületgépészeti elemekre teljes körűen lehetővé válik az állami vagyon szigorú felügyelete és számbavétele, a változások pontos követése.
• Az egyes kórházakban alkalmazott belső azonosítási rendszerek egységesítése révén áttekinthetővé és összehasonlíthatóvá válik a betegszintű költségfelhasználások alakulása, azok változásainak követése.
• Az egységes azonosítási rendszerek alapján megvalósítható a központi regiszterek adatainak naprakész és folyamatba épített adatszolgáltatásainak megvalósítása, az érintett dolgozók adminisztrációs terhelésének csökkentése mellett.
• Jelentős mértékben növekszik a betegbiztonság.

2017 év végén a Kormány 2123/2017. (XII. 29.) számú határozata indította el az orvostechnikai eszközök területén a bevezetéssel kapcsolatos gyakorlati feladatok végrehajtását. A gyógyszerellátás területén ez a folyamat már korábban elindult.

Akkreditált egészségügyi GS1 szakértő képzés
Tekintettel a viszonylag rövid bevezetési határidőre és az előttünk álló – minden egészségügyi intézményt érintő – számos feladatra, az Egészségügyért Felelős Államtitkár kezdeményezésére előkészítettük az akkreditált egészségügyi GS1 szakértő képzést. A képzés célja, hogy az intézményi bevezetések támogatására megfelelő számú- és felkészültségű szakember álljon rendelkezésre.

A képzésre olyan, az egészségügyben már jártas szakemberek jelentkezését várjuk, akik vállalják, hogy személyes portfóliójukat ezzel az új ismeretanyaggal bővítik és készen állnak arra, hogy a kórházak számára megfelelő szakmai támogatást nyújtsanak. A nemzetközi tapasztalatok alapján arra kell felkészülni, hogy a kórházi bevezetés kisebb mértékben eszköz beszerzésből és IT fejlesztésből áll, a nagyobb feladat a kórházi belső folyamatok áttekintése, a szükséges változtatások meghatározása és annak menedzselése lesz.

A képzésről itt lehet további információkat elérni, ahol lehetőség van rá egyben elektronikusan jelentkezni is.

Legolvasottabb cikkeink