• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A kormány elégedett

Hírek Forrás: Magyar Nemzet

Az alacsonyküszöbű szolgáltatásokra 2007-től a normatív finanszírozás feltételei is megteremtődtek.

Csizmár Gábor, a szociális tárca államtitkára április 3-án a parlamentben a drogstratégia megvalósulásáról, az intézményrendszer átvilágításáról és hatékonyságvizsgálatáról szóló beszámoló általános vitája kezdetén elmondta, mintegy 700-800 millió forintot fordított a kormány a nemzeti drogstratégiában meghatározott feladatokra 2003 és 2005 között. Az ártalomcsökkentő programok folyamatos támogatást kapnak, jelenleg öt helyen működnek az országban tűcsere-automaták, a büntetés-végrehajtás intézeteiben is létrejöttek prevenciós részlegek. Hozzátette, törvény határozza meg a szenvedélybetegek számára az úgynevezett alacsonyküszöbű szolgáltatások körét és tartalmát, amelyekre vonatkozóan 2007-től a normatív finanszírozás feltételei is megteremtődtek - tudósít a Magyar Nemzet.


Winkfein Csaba szerint az utóbbi időszakban érdemi lépések történtek a kábítószer-probléma megoldására, a kormány nagy hangsúlyt helyezett a prevencióra, az iskolák 90 százalékában működik ilyen program. Felhívta a figyelmet arra, hogy az országban már 13 drogambulancia működik, a heroinfüggők metadonkezelésére pedig nyolc helyen van lehetőség, de fontos lenne, ha ezeken a területeken fejlődést tudnának elérni.

Késik a magyar kábítószer-stratégia
A könnyű drogok, ezen belül is a marihuána fogyasztása egyre inkább terjed, és egyre nagyobb problémát okoz a kontinensen - derült ki Berlinben azon a kétnapos konferencián, amelyet az Európai Unió lisszaboni székhelyű Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) szervezett. Az uniós országokban a kábítószer-problémák miatt kezelésre jelentkező, illetve a bírósági eljárások miatt „átterelt" páciensek legnagyobb részét az ártalmatlannak kikiáltott „fű" élvezetével összefüggő gondok kényszerítik orvoshoz: a statisztikák szerint Magyarországon is érvényesül ez a tendencia - írja a lap egy másik cikkében. A kezelés alatt álló füvezők száma lassan meghaladja a más droggal élő betegek összlétszámát. Az EMCDDA 2006. évi jelentése becslések alapján megállapítja: körülbelül 22,5 millió európai használt cannabist a múlt évben, ami a 15-64 évesek körülbelül hét százaléka. A rendszeres használat mértékét jobban tükrözik az előző havi használatra vonatkozó becslések, amelyek szerint 12 millió fő érintett. Ujváry István vegyészmérnök, aki egy évtizede foglalkozik a kábítószerekkel összefüggő témákkal, és részt vett a konferencián is. Nyomatékosította: az EMCDDA becslései szerint az EU-ban 3 millió olyan cannabishasználó él, aki napi vagy csaknem napi rendszerességgel fogyasztja ezt a szert.

Legolvasottabb cikkeink