• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A legtöbb felajánlást az OMSZ és a Heim Pál gyermekkórház kapta

Hírek 2023.09.15 Forrás: Weborvos
A legtöbb felajánlást az OMSZ és a Heim Pál gyermekkórház kapta

15,3 milliárd forint gyűlt össze a minden idők legnagyobb értékű civil 1 százalék felajánlásából - 400 ezerrel többen rendelkeztek.

Az előző évek trendjén alaposan fordítva idén csaknem 400 ezerrel több adófizető rendelkezett a civil 1%-ról, ez 4,4 milliárd forinttal több forráshoz juttatja a magyar civilszervezeteket. A 2023-as rendelkező év igazi üstököse a Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány, újoncként egyből 191 millió forintot szerezve, olvasható a Magyar Fundraising Akadémia és a Human Dialog friss elemzésében. 

Több felajánló, több adóforint, az eredmény: 40%-kal ugrott meg 2023-ban a civilszféra szja 1% forrásának értéke. A legfontosabb tényező az adófizetők felajánlási hajlandóságának látványos javulása: 1,82 millióan fordítottak figyelmet most a civil 1%-ra, ilyen sokan legutóbb 2017-ben rendelkeztek – derül ki a Magyar Fundraising Akadémia és a Human Dialog közös elemzéséből. Az átlagos adófizetői felajánlás értéke 11%-kal, 8424 Ft-ra nőtt, ami ugyancsak milliárdos tétellel ér fel a bővülésben, még ha ez a növekedés el is marad az infláció mértékétől.

Az 1% toplista élén évek óta jellemzően ugyanazok szerepelnek. Az első helyet idén is az Országos Mentőszolgálat Alapítvány nyerte el erős, 26%-os emelkedésnek köszönhetően 336 milliót szerezve, amihez több mint 40 ezer adófizető bizalmának elnyerése kellett. A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány második helyezése sem meglepetés, a csaknem 300 millió forintnyi 1% bevétellel 44%-os növekedést könyvelhet el a Heim Pál és ennek hátterében a rendelkezők számának 33%-os, kiugróan magas emelkedése áll – emeli ki Miha Tamás, a Magyar Fundraising Akadémia szakmai vezetője.

A 191 milliós felajánlási értékkel harmadik helyre befutó Partizán Alapítvány viszont új szereplő, támogatottsága ráadásul nagyságrendekkel magasabb, mint amit korábban a közéleti témákkal foglalkozó civilek valaha szerezni képesek voltak. Ezzel a teljesítménnyel egyedülálló a politikai/közéleti kérdésekben aktív civilek között, hiszen például a Helsinki Bizottság és a Szabad Sávért Alapítvány átlagos mértékben növekedett, míg a TASZ felajánlásainak értéke egyenesen csökkent.

A friss 1% listán idén ismét szerepel a Daganatos.hu Alapítvány, a korábban kritikák és NAV vizsgálatok kereszttüzében álló civilszervezet 175 millió forint felajánlással a 4. helyet foglalja el.

Az idei felajánlási időszak egybeesett a törökországi földrengés mentési munkálataival, talán ennek is köszönhető a jászberényi Kutyákkal az Életért Alapítvány átlagot meghaladó eredménye, mellyel ők lettek a legtöbb felajánlásban részesült mentőkutyás szervezet.

Fordult a kocka viszont a karitatív szervezetek térfelén – hívja fel egy érdekességre a figyelmet Miha Tamás. A tavalyi évben feltehetően a háborús krízis okán a menekültek gondját viselő civilek 1% támogatottsága csaknem a duplájára nőtt, ám ez a kitűntető figyelem nem bizonyult tartósnak: a Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Budapest Bike Maffia 1% felajánlásai is csökkentek az amúgy rekordév 2023-ban.

Legolvasottabb cikkeink