• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A lélegztetőgépekhez sem volt elég személyzet

Lapszemle 2023.02.23 Forrás: szabadeuropa.hu
A lélegztetőgépekhez sem volt elég személyzet

A járvány alatti nyilatkozatokból is látszik, hogy nem az eszközök hiánya szabott határt a kapacitásnak, hanem a szűkös emberi erőforrás.

Az egészségügyi ellátás szempontjából nem tűnik megalapozottnak a kormány 16 ezer darabos lélegeztetőgép-beszerzése. A Szabad Európa által kiperelt adatok szerint kevés intenzíves orvos és szakápoló volt Magyarországon. A Covid alatt a humán erőforrás volt a szűk keresztmetszet. Még intenzív terápiás orvosból csak-csak, de intenzíves képzettséggel rendelkező egészségügyi szakdolgozóból nagyon kevesen voltak. Utánpótlás sincs, a hivatalos nyilvántartás szerint például új intenzív terápiás szakápoló utoljára 2012-ben került be a magyar egészségügybe - írták.

A Szabad Európa közérdekű adatigényléssel fordult még tavaly az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) felé. Azt szerettüék volna megtudni az állami szervezettől, hogy az általa vezetett nyilvántartás szerint hány intenzíves orvos és ápoló van Magyarországon. Az OKFŐ vezeti ugyanis az egészségügyi dolgozók működési nyilvántartását. Csak ezzel az engedéllyel lehet magyarországi egészégügyi intézményben dolgozni, vagyis még a frissen diplomázott rezidensek is szerepelnek a nyilvántartásban. Az OKFŐ nem adta ki a kért adatokat, a Fővárosi Törvényszék ítélete szerint azonban az információk közérdekből nyilvánosak.

Az OKFŐ ezt követően megküldte a számokat. Ezek alapján a járvány kitörésének évében, 2020-ban 1004 intenzív betegellátó szakápoló, 38 intenzív betegellátó szakasszisztens, 393 intenzív terápiás ápoló, 167 intenzív terápiás szakasszisztens és 1628 aneszteziológia- és intenzívterápia-szakorvos szerepelt a működési nyilvántartásban.

Az állami kórházakban dolgozók valós száma ennél alacsonyabb lehet, hiszen az egészségügyi dolgozók egy részét a magánellátás foglalkoztatja, továbbá a nyilvántartásban szereplő működési engedélyt csak ötévente kell megújítani. Miközben a frissen végzett rezidensek azonnal bekerülnek a nyilvántartásba, a kivándorló vagy pályaelhagyó, nyugdíjba vonuló, esetleg időközben elhunyt orvosok és egészségügyi szakdolgozók sok esetben csak évek után kerülnek le a listáról.

Sok ez vagy kevés? - erről a teljes cikkben olvashat

Legolvasottabb cikkeink