• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Akár kétmilliárd beteg - kell a vakcina

Hírek Forrás: MTI

A gyorsított eljárással készített újinfluenza elleni védőoltások is biztonságosak.

Az újinfluenza elleni védőoltások gyorsított ütemű engedélyeztetése nem csökkenti a biztonságot - közölte csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A WHO szerint gyorsan és nagy mennyiségben kell elérhetővé tenni a védőoltásokat, hogy a legnagyobb hatást érjék el. A közvéleményt pedig biztosítani kell arról, hogy a járványok elleni védőoltások engedélyeztetésére érvényben lévő szabályozások, így a gyorsított elfogadás, szigorúak, és nem veszélyeztetik a biztonságot és a minőségellenőrzést.


Az A típusú H1N1 vírus okozta megbetegedés, amelyet a WHO június 11-én világméretű járvánnyá (pandémia) nyilvánított, az eddigi leggyorsabban terjedő kór. Végső soron akár kétmilliárd ember is megfertőződhet az új vírustól.


A WHO közleményében arra is kitért, hogy a közvélemény aggódik az új influenza elleni védőoltások biztonságosságával kapcsolatban.


Az ENSZ szakosított szervezete emlékeztetett arra, hogy 1957-ben és 1968-ban a védőoltások későn jelentek meg ahhoz, hogy nagy hasznukat vegyék az orvosok. 1918-ban viszont, a világméretű spanyolnátha járvány idején, amikor 50 millió ember halt meg, nem is létezett influenza elleni oltóanyag.


A WHO 2007-ben együttműködött az illetékes hatósági szervekkel és a gyógyszergyártokkal abban, hogy megvizsgálják: miként lehetne felgyorsítani az új oltóanyagok engedélyeztetési eljárását, ha új típusú járvány ütné fel a fejét.


Egyes esetekben a folyamat csakugyan gyorsabb lehet, hiszen a vakcina igazából nem új, mivel az előállítás technológiája az évszakhoz (ősz-tél) kapcsolódó influenza elleni oltóanyagon alapul.
A WHO ugyanakkor hangoztatta, hogy felmerülhetnek biztonsági kérdések, amikor nagy tömegeket részesítenek védőoltásban, még akkor is, ha ezek a fenntartások a gyógyszerkísérletek során nem jelentkeznek.


Emiatt a WHO azt tanácsolja, hogy az átfogó védőoltáskampányt indító országok végezzenek intenzív biztonsági és hatékonysági ellenőrzést. Több országban már léteznek is ilyen értelmű tervek.
A Sanofi-Aventis, Novartis, Baxter, GlaxoSmithKline és a Solvay a világ vezető vakcinagyártói. A Novartis már megkezdte a védőoltások kipróbálását embereken, míg az influenza elleni oltóanyagok első számú gyártója, a Sanofi-Aventis napokon belül megkezdi a kísérleteket - közölték vállalati tisztviselők.

Legolvasottabb cikkeink