• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Cáfolják Czibere nyilatkozatát a szakszervezetiek

Hírek Forrás: MTI - Weborvos összeállítás

A szociális ágazatot képviselők elutasítják a tárca szerdai közleményének ellentmondó állításait.

A jövő januári béremelésért, az életpályamodell bevezetéséért demonstráltak szerdán délután Budapesten a szociális ágazatban dolgozókat tömörítő és az őket támogató szakszervezetek. A szociális elégedetlenség napja címmel - a szociális munka napjára - meghirdetett tüntetésen a szónokok az ágazatban dolgozók erkölcsi és anyagi elismerését, az egészségügyi bértábla bevezetését követelték a kormánytól.

Lekszné Tóth Júlia, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagja és Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke arról beszélt, hogy az ágazatban dolgozók többsége minimálbér körüli jövedelmet visz haza, és hiába végeznek tisztességes munkát, megélhetési problémákkal küzdenek.
Lekszné Tóth Júlia közölte, országos sztrájkkészültséget jelentenek be, és követelik a még elégséges szolgáltatások biztosításához a tárgyalások azonnal megkezdését.

A demonstrálók az Akadémia elől az Emmi Akadémia utcai épülete elé vonultak; a tömeg az Arany János utca és a Vigyázó Ferenc utca közötti szakaszt töltötte meg. Onnan a Parlamenthez vonulnak, hogy petíciót adjanak át Orbán Viktor miniszterelnök megbízottjának.
A tüntetők az úton sípokkal, csörgőkkel, kereplőkkel adtak hangot elégedetlenségüknek, mert szerintük a kormány nem akarja meghallani a jogos követelésüket. Azt hangoztatták, hogy az ágazatban évek óta nem volt béremelés, és a korábbi kormányokat is bírálva úgy vélik, elárulták őket "jobbról és balról is".

 
MTI Fotó: Mohai Balázs

A tömegben sokan szakszervezeti zászlókkal és táblákkal jelentek meg, utóbbiakon olyan feliratok voltak olvashatóak, mint "Az adott szó ennyit ér?", "A bérünk 83 ezer forint/hó", "A mi bérünk annyit ér, amennyi a pelankába belefér", "Kis gyerek, kis pénz, nagy felelősség". Az Arany János utca - Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca útvonalon vonuló tömeg elején egy "szociális háló" feliratú molinót vittek.

Előzmény a Weborvoson

Emmi: a tárca tartja magát a szociális ágazatban dolgozókkal egyeztetett megállapodáshoz

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) továbbra várja a szociális ágazatban dolgozók képviselőit a korábban egyeztetett megállapodás megkötésére. Az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága fenntartja szándékát a megállapodásban foglaltak teljesítésére.

Az államtitkárság az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakszervezetek és az Emmi korábban minden pontban egyetértett a megállapodás szövegét illetően, de november 10-én az érdekvédők a "korábban általuk is aláírásra javasolt megállapodást nem voltak hajlandóak aláírni". Emellett a szakszervezetek visszautasították a további tárgyalásos rendezést, és határozottan a szerdai tüntetés megtartása mellett foglaltak állást - tették hozzá.

Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, újabb időpontban, szerdán 16 órára várta a szociális ágazat dolgozóinak képviselőit a korábbi egyeztetéseknek megfelelő megállapodás aláírására - olvasható a közleményben. Hozzátették: az aláírásnak a szociális munka napja további szimbolikus jelentőséget adna, és sajnálják, hogy a szakszervezeti vezetők ezt inkább tüntetésre használják fel.
Kifejtették: a megállapodásban az Emmi kötelezettséget vállalna többi között arra, hogy egyeztetett javaslatot dolgoznak ki a béremelésről és a szociális életpályáról. A kormány továbbra is elkötelezett a szociális életpálya bevezetése mellett, amely lehetővé teszi, hogy "hosszú távon kiszámítható, kiegyensúlyozott, a foglalkoztatottak munkáját anyagi és erkölcsi értelemben is jobban elismerő" rendszer jöjjön létre - írták.

Hozzátették, hogy a minisztérium változatlanul méltányosnak ítéli a törekvéseket a szociális ágazatban dolgozók keresetének növelésére, valamint a végzettséget és a munkatapasztalatot figyelembe vevő béremelésre. Emlékeztettek rá, hogy az emberi erőforrások miniszterének javaslatára a kormány 2014-ben már 12 milliárd forintot biztosított a bérpótlék bevezetésére, "amit 2015-ben is garantál, ez az összeg a későbbi béremelésekbe is beépülne".
Hozzátették: a szociális ágazatban dolgozók bérét az ágazat középtávú fejlesztési koncepciójának elkészítése után, akár már 2015. július 1-jétől emelhetik.

Nem utasítottuk vissza a tárgyalások folytatását
A szociális ágazati sztrájkbizottság nem utasította vissza a tárgyalások folytatását a kormányzattal az ágazat helyzetének rendezéséről - reagált közleményben a sztrákbizottság a fenti nyilatkozatra. A bizottság pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében elutasította a tárca szerdai közleményében foglalt, szerintük ennek ellentmondó állításokat. A sztrájkbizottság arra hívta fel az államtitkárság és Czibere Károly államtitkár figyelmét, hogy a hétfői egyeztetésen a sztrájkbizottság nemhogy nem utasította vissza a további tárgyalásos rendezést, hanem éppen javaslatokat tett a megállapodás módosítására, annak érdekében, hogy az a "mára már kiüresedett ígéreteken kívül konkrétumokat is tartalmazzon".
Javaslataik között említették a bérrendezés és a szociális életpálya bevezetésének határidejét, valamint a 2015. évi bérrendezés fedezetére szánt összeg feltüntetését.

Azt is írták, hogy az államtitkár ugyan javaslataikra csütörtökig választ ígért, az azonban addig nem érkezett meg, miként az államtitkárság közleményében említett szerda 16 órai találkozó meghívója sem. Jelezték: erről az állítólagos újabb időpontról sem a hétfői találkozón, sem a későbbiekben nem esett szó.

Legolvasottabb cikkeink