• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kutatás-fejlesztési együttműködésbe fog az onkológiai intézet laborja

Hírek 2024.07.15 Forrás: Weborvos
Kutatás-fejlesztési együttműködésbe fog az onkológiai intézet laborja

A program része új terápiás eljárások és diagnosztikai protokollok kidolgozása és és az új módszerek bevezetése a klinikai gyakorlatba.

Együttműködési megállapodást kötött az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Nemzeti Tumorbiológiai Laboratórium és a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont által vezetett Nemzeti Gyógyszerkutatási és Fejlesztési Laboratórium. Az együttműködés célja az onkológiai kutatások és terápiás innovációk előmozdítása, amelyet a felek közös tudományos előadássorozattal is támogatnak - tudatták közleményben.

A megállapodás célja a két nemzeti laboratórium együttműködésének intézményi szintre való emelése, amely új tudományos dimenziót nyithat meg a klinikai kutatásokban és terápiás fejlesztésekben, továbbá új diagnosztikus eljárások, protokollok gyakorlatba való implementálása valósulhat meg.

Az Országos Onkológiai Intézet által vezetett Nemzeti Tumorbiológiai Laboratórium célja, a hatékonyabb betegellátás és a modern terápiás eljárások fejlesztése. Az átfogó kutatás-fejlesztési program lényege, hogy a rák diagnosztizálására és kezelésére szolgáló eljárásokat javítsák és újakat vezessenek be, ezáltal csökkentve a rák miatti halálozási arányt az országban. A program részei: a nemzeti adatbázisok fejlesztése, új terápiás eljárások és diagnosztikai protokollok kidolgozása a redox-rendszerek daganatbiológiai szerepeinek kiaknázásával és az új módszerek bevezetése a klinikai gyakorlatba - írták.

A HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (HUN-REN TTK) által irányított Nemzeti Gyógyszerkutatási és Fejlesztési Laboratórium (Pharmalab) a molekuláris onkológia területén a genomikai és transzkriptomikai adatok elemzésével, onkológiai biomarkerek és potenciális gyógyszercélpontok azonosításával, rezisztencia mechanizmusok vizsgálatával, valamint új diagnosztikai és terápiás lehetőségek kutatásával foglalkozik. Ezek az erőfeszítések segítenek új, klinikailag alkalmazható terápiás lehetőségek keresésében szolid tumoros betegek számára.

A megállapodás mellett a felek az első tudományos találkozón több fontos témáról beszéltek. Bemutattak egy elemző platformot, amely a klinikai vizsgálatok eredményeit összegzi és elemzi. Továbbá új módszereket ismertettek, amelyek a kemoterápiás kezelések hatékonyságát növelik, és olyan technikákat, amelyek előrejelzik, mennyire lesznek sikeresek az immunterápiás kezelések.

Prof. Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója a rendezvényen hangsúlyozta: „Az együttműködés és a hozzá kapcsolódó rendezvények lehetőséget adnak arra, hogy a tudományos közösség tagjai megoszthassák legújabb kutatási eredményeiket, és közösen dolgozzanak a rákos megbetegedések elleni küzdelemben. Az együttműködésnek köszönhetően jelentős előrelépés várható az onkológiai kutatásokban és kezelésekben. Ezért is nagyon fontos az Országos Onkológiai Intézet és a HUN-REN Természettudományi Központjában a kutatások harmonizálása és kölcsönös támogatása, ami a két intézetben működő nemzeti laborok együttműködésének következő szintre emelését jelenti.”

Prof. Dr. Nagy Péter, az Intézet tudományos igazgatója hozzátette: „Az együttműködés és az információcsere nélkülözhetetlen az onkológia területén végzett kutatásokban. Az innovatív terápiák és a diagnosztikai eszközök fejlesztése érdekében elengedhetetlen, hogy a kutatók és az orvosok szoros kapcsolatot tartsanak fenn. Ezeket a törekvéseket kiemelten segíti a Nemzeti Tumorbiológia Laboratórium és a Pharmalab között a közelmúltban aláírt együttműködési megállapodás, amely elsősorban a gyógyszerfejlesztési törekvésekre fókuszál.”

Prof. Dr. Buday László, a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont főigazgatója kiemelte: „A közös projektek és kutatások révén olyan új módszerek és technológiák kifejlesztésére nyílik lehetőség, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak a rákos megbetegedések korai diagnosztizálásához és hatékonyabb kezeléséhez.”

Prof. Dr. Keserű György Miklós, a HUN-REN TTK Gyógyszerinnovációs Központ igazgatója is megerősítette a közös munka fontosságát: „A kutatási együttműködés révén nemcsak új gyógyszereket fejleszthetünk ki, hanem jobb megértést is nyerhetünk a daganatok biológiájáról, ami hosszú távon jobb kezelési lehetőségeket biztosít a betegek számára.”

Az együttműködés célja, hogy összehozza a tudományos közösséget és elősegítse a magyarországi onkológiai kutatások és fejlesztések sikerességét, ezáltal teremtve új diagnosztikai és terápiás lehetőségeket a magyar betegek számára.