• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Videósorozat segíti a stroke-on átesetteket a mindennapi tevékenységekben

Hírek 2024.07.15 Forrás: Weborvos
Videósorozat segíti a stroke-on átesetteket a mindennapi tevékenységekben

A stroke-on átesettek számára a mindennapi rutint visszanyerni, önálló életvitelt folytatni hatalmas kihívást jelent. Ebben segít a videósorozat.

A Semmelweis Egyetem Rehabilitációs Klinika Agysérültek Rehabilitációs Osztálya segítségével készült új megközelítésű videósorozat célja a stroke-on átesett nők mindennapi életének megkönnyítése. A videósorozat a mindennapi élet kihívásaira fókuszál, és olyan tevékenységek egykezes kivitelezését mutatja be, mint a körömlakkozás, vasalás, hajápolás, főzés és még sok minden más - adta hírül az intézmény közleményben.

A videósorozat elkészítésében a Semmelweis Egyetem Rehabilitációs Klinika Agysérültek Rehabilitációs Osztályának szakemberei vettek részt, akik hosszú évek tapasztalatával és szakértelmével rendelkeznek a rehabilitáció területén. Az általuk most összeállított videósorozat nem pusztán a fizikai rehabilitációban játszik fontos szerepet, hanem egyben segít az érintetteknek visszanyerni az önállóságukat és megtanulni újra részt venni a mindennapi tevékenységekben.

„A stroke utáni rehabilitáció során fontos, hogy az érintettek újra megtanuljanak részt venni a mindennapi tevékenységekben. A Semmelweis Egyetem Rehabilitációs Klinikájának közreműködésével készült el ez a videósorozat, ami nemcsak gyakorlati útmutatást nyújt, hanem inspiráló és támogató eszközként is szolgál.” – mondta Dr. Masát Orsolya, a klinika Agysérültek Rehabilitációs Osztályának szakorvosa.

A stroke-on átesettek számára a mindennapi rutint visszanyerni, önálló életvitelt folytatni hatalmas kihívást jelent. A rövid – jellemzően másfél perc hosszúságú – videókon olyan, elvileg egyszerű, a mindennapokhoz hozzátartozó tevékenységek egy kézzel történő elvégzéséről van szó, mint a copf készítése, körömlakkozás, hajszárítás, vasalás, vagy egy melltartó felvétele.

A bemutatott tevékenységek közös jellemzője, hogy alapesetben egyszerű cselekvésekről van szó, azonban mindezeket egy kézzel elvégezni korántsem olyan könnyű. A rehabilitációs folyamat során e videósorozat segít az érintetteknek visszanyerni az önállóságukat és újra részt venni a mindennapi életben.

Hangsúlyozni kell, hogy a stroke egy súlyos betegség, ami nagyban befolyásolja a páciensek életminőségét! A megelőzés és a korai felismerés kiemelt fontosságú a stroke és a súlyos szövődmények elkerülése érdekében. Egészséges életmód, rendszeres testmozgás, egészséges étkezés és az olyan kockázati tényezők, mint a dohányzás vagy rendszeres alkohol fogyasztás minimalizálása segíthet csökkenteni az agyvérzés kialakulásának esélyét.

A videósorozat már elérhető a Youtube-on https://www.youtube.com/@Egykezeseletmod/videos és a Rehabilitációs Klinika weboldalán és közösségi média csatornáin is elérhető lesz. További információért és a videók megtekintéséért kérjük, látogasson el a Semmelweis Egyetem Rehabilitációs Klinikájának honlapjára.

A stroke (agyvérzés, szélütés, gutaütés) az agy vérellátási zavara miatt bekövetkezett hirtelen működészavar. Amennyiben a beteg nem kap 3 órán belül megfelelő ellátást, akkor súlyos, maradandó károsodást, akár halált is okozhat. A gutaütés hátterében leggyakrabban agyérgörcs áll, azaz amikor az agyat tápláló verőér elzáródik, az elzáródás következtében pedig az agysejtek nem jutnak elegendő oxigénhez. Vérzés esetén egy felszakadt ér miatt vér szivárog az agyban. A károsodás mértéke és helye határozza meg a stroke súlyosságát, amely a minimálistól a katasztrofálisig terjedhet.