• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Maláriás és hantavírus-fertőzött beteget is találtak a 40. héten

Hírek 2024.10.15 Forrás: NNGYK - Weborvos
Maláriás és hantavírus-fertőzött beteget is találtak a 40. héten

A 2024. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 108-ra nőtt a frissen diagnosztizált öt beteggel együtt.

A 2024. szeptember 24- október 3. között időszakban a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül 51 szamárköhögéses megbetegedés gyanúját rögzítették a fertőzőbeteg nyilvántartásban, bejelentések a fővárosból és 16 vármegyéből érkeztek - írja heti jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

A betegek közül 14 volt csecsemő, egy fő az 1-2 éves, három fő a 3-5 éves, három fő a 6-9 éves, három fő a 10-14 éves, hét fő a 15-19 éves, egy fő a 20-29 éves, három fő a 30-39 éves, hat fő a 40-49 éves, hét fő az 50-59 éves, három fő pedig a 60 év feletti korcsoportba tartozott. Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok 9 fő esetében támasztották alá a klinikai diagnózist. A többi betegnél a diagnosztikus vizsgálatok még folyamatban vannak.

A 40. héten 5 hazai eredetű nyugat-nílusi láz megbetegedést vettek nyilvántartásba. Két beteget Hajdú-Bihar, egy-egy beteget a fővárosból, Pest, Somogy vármegyéből jelentettek, így a 2024. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 108-ra nőtt. A betegek 67%-a férfi, az átlagéletkor 63 év (2-86 év). A betegek 94 %-a kórházi ellátásban részesült.

Ugyanezen a héten jelentették egy Pest vármegyei, 52 éves férfibeteg hazai eredetű hantavírus veseszindróma megbetegedését, kórokozóként a Hantavírus dobrava igazolódott. Egy 55 éves nigériai nőbetegnél importált eredetű, Plasmodium falciparum okozta malária megbetegedését diagnosztizáltak. A beteg a betegség lappangási idejében Nigériában tartózkodott, ott fertőződhetett.

A héten zajlott egy tömeges, közösségi gastroenteritis-járvány egy Komárom vármegyei általános iskolában, a betegek száma 90 fő (86 tanuló, 4 dolgozó), kórházi ápolásra senki sem szorult. A betegek körében végzett laboratóriumi székletvizsgálatok közül egy esetben igazolták kórokozóként a calicivírust. A járványkivizsgálás eredménye alapján a fertőzés feltételezhetően szennyezett eszközök, tárgyak által, valamint közvetlen érintkezéssel terjedt - jelentette az NNGYK.