• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Milyen járványveszélyek fenyegetnek Ukrajnában?

Lapszemle 2022.03.03 Forrás: Index
Milyen járványveszélyek fenyegetnek Ukrajnában?

Az ukrán–orosz háború egy világjárvány közepén tört ki, emiatt a háborús körülmények idején nehezebb a pandémia elleni védekezés,

Ukrajnában nemcsak az orosz támadás okoz gondot, hanem az AIDS, a tuberkulózis és persze a Covid is. Arról nem beszélve, hogy egyre több hír érkezik arról, hogy kórházak, egészségügyi intézmények válnak működésképtelenné a harcok nyomán. Úgy tűnik, az országnak nehéz lesz elkerülnie az egészségügyi ellátórendszer katasztrófáját, írja az Index portálján Vajó László klinikai immunológus szakorvos, címzetes egyetemi tanár. 

Lőtt sebek, vérzés, amputált végtagok. Nagyjából ezek jutnak eszünkbe, ha a háborús egészségügyre gondolunk. Ukrajnában, különösen annak keleti felében ezek már a jelenlegi az orosz Invázió előtt sem számítottak túlzottan szokatlannak. Gyakorlatilag a Krím félsziget miatt kialakult konfliktus, vagyis 2014 óta az orvosok egy része hozzászokhatott az ilyesmihez. Az ország egészségügyi rendszere azonban más problémákkal is küszködött már a jelenlegi konfliktus kezdete előtt is.

Az országban a hivatalos adatok szerint a koronavírus ötmilliónál is több embert fertőzött meg, a halottak száma pedig meghaladja a 112 ezret, ennél azonban a valóságban szinte biztosan sokkal többen betegedtek és haltak meg a járvány idején. A történelemből tudjuk: minden háborúban óriási problémát jelentenek a háborús körülmények miatt pusztító járványok. Gondoljunk például az első világháború idején pusztító és a koronavírus-világjárvány miatt gyakran idézett spanyolnáthára, amelynek több tízmillió halálos áldozata volt – meghaladva a harcokban elhunytak számát is. Az ukrán–orosz háború egy világjárvány közepén tört ki, és biztosak lehetünk abban, hogy háborús körülmények idején nehezebb a pandémia elleni védekezés, mint normál békeidőben. Érthetően kevesebb figyelem jut a HIV-, a TBC- és a Covid-fertőzöttekre. 

A nemzetközi szervezetek is menekülnek az országból. Egy Amerikában élő ukrán orvos most próbál segítséget szerezni Ukrajnában dolgozó orvos kollégái számára.

Minden háborúban nagyon komoly problémát jelentenek tehát a járványok. Így volt ez az első világháborúban, de így történt Amerika legvéresebb fegyveres konfliktusában, Észak és Dél polgárháborújában is. Valószínűsíthetjük, hogy Ukrajnában sem lesz ez másképp, ezért az ukrán területről érkező tömegeket fogadó országoknak is fel kell készülniük a veszélyekre. 

Legolvasottabb cikkeink