• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Minden hatodik fővárosi baba náluk születik

Regionális hírek 2023.07.10 Forrás: Weborvos
Minden hatodik fővárosi baba náluk születik

A családias környezet mögött stabilan ott áll a maximális kórházi biztonság, amelyet a kismamák igényelnek.

Kórházuk idén 91 éves, ezalatt legalább 200 ezer gyerek született náluk – dr. Szécsényi István osztályvezető főorvost, Bajcsy-emlékérmes szülész-nőgyógyászt kérdeztük.

Főorvos úr, gratulálunk a Magyar Egészségügy Napja alkalmából elnyert Bajcsy-Zsilinszky Kórházért Emlékéremhez. Az indoklás szerint „életműve elismeréseként” kapta. Meglepte a díj?

A Bajcsy-Zsilinszky Kórházért Emlékérmet közel két évtizede alapította Dr. Papp László főigazgató, és évről-évre a Bajcsy Kórházban elvégzett szakmai és tudományos munkája alapján ítélték oda a díjazottnak. Nagy büszkeség, hogy idén rám került a sor, hiszen az orvosi szakma meghatározó képviselőit díjazta kórházunk az elmúlt években. Az indoklásban valóban elhangzott, hogy életművem elismeréseként kapom a díjat, ezért úgy érzem, nem csak nekem, hanem a Bajcsy Kórház teljes Szülészeti-Nőgyógyászati osztályának szól ez az elismerés, hiszen 2008-tól osztályvezető-helyettesként, 2016 óta pedig osztályvezetőként dolgozom osztályunk élén.

Mekkora a Bajcsy Kórház Szülészeti-Nőgyógyászati osztálya?

48 ágyon látjuk el a fővárosi X. kerület, XVII. kerület és hét Pest vármegyei település kismamáit, és ellátási területünk több, mint 260 ezer lakosát. Nagy forgalmú osztály vagyunk, évente 1700-1800 szülést vezetünk le, ami az országos szülések 2 százalékát, de a fővárosi szülések 16-17 százalékát jelenti. Köszönhető ez annak is, hogy genetikai tanácsadásunk és cytogenetikai laboratóriumunk egyedi: a fővárosban a Semmelweis Egyetem Szülészeti Klinikája és a Honvédkórház mellett harmadikként genetikai szűréssel, tanácsadással, ultrahang-diagnosztikával és invazív genetikai beavatkozásokkal foglalkozunk.

Folyamatos a fejlődés?

Mindent megteszünk azért, hogy rendszeres fejlesztések valósuljanak meg az osztályunkon, és ezt a kórház menedzsmentje is minden erejével támogatja. Büszke vagyok arra, hogy ezt a számok és a kismamák elégedettsége visszaigazolja. Amióta az osztály vezetésében részt veszek, a születésszámszám dinamikusan nőtt, az abortuszok száma folyamatosan csökkent, és a császáros műtétek arányát az országos átlag alatt tudtuk tartani.

Milyen fejlesztések valósultak meg az elmúlt időszakban?

Sokat segített a Családbarát Szülészet kormányzati pályázat, amelyből sikerült szülőszobáinkat bővíteni és csodálatosan felújítottuk őket. Mellettük egy teljesen új, a XXI. századi szakmai elvárásoknak megfelelő, valóban családbarát újszülött osztályt alakítottunk ki, amely a legmodernebb elveknek megfelelően, 24 órás rooming-in rendszerben működik. Saját erőből megvalósítottuk a császárműtő teljes felújítását, ami több mint egy éve kiválóan üzemel, és szintén a XXI. századnak megfelelő szakmai színvonalat nyújt. Szülőszobák önállóan zárhatóak, elválaszthatóak egymástól, apás szülésére alkalmasak. Vendégeink azért jönnek szívesen hozzánk, mert a családias környezet mögött stabilan ott áll a maximális kórházi biztonság, amelyet a kismamák igényelnek. De fejlesztünk a nőgyógyászati területen is: a napokban kerül átadásra egy teljesen felújított nőgyógyászati kisműtőnk, amely akár nőgyógyászati nagyműtétek elvégzésére és sürgős császármetszésre is alkalmas.

Hányan dolgoznak az osztályon?

Mivel műszakos beosztásban, és nem ügyeleti rendszerben dolgozunk, a működéshez viszonylag sok kollégára van szükség: több mint húsz szülész-nőgyógyász kolléga dolgozik nálunk, néhányan részállásban, és az osztály teljes létszáma, szakdolgozókkal, csecsemős nővérekkel együtt megközelíti a száz főt. Mivel sok endoszkópos nőgyógyászati műtétet végzünk, illetve a hüvelyi műtétek specialistái vagyunk, egyre több páciensünk nőgyógyászati panaszai miatt talál meg bennünket.

Egyes hírek arról szólnak, hogy a fővárosi szülésszám mélyponton, a kórházi szülések száma szintén, a kismamák inkább magánklinikákat választanak. Ez a trend Önöknél is megfigyelhető?

Nálunk ez egyáltalán nem észlelhető. Osztályunkon csak olyan mértékben csökkent a szülésszám, mint ahogyan az országos átlag változott. Kórházunk idén 91 éves, ezalatt legalább 200 ezer gyerek született nálunk. Mindennap azt érzem, bennünket szeretnek a kismamák. Aki hozzánk jön és nálunk szül, azért jön ide, mert szeret bennünket. Mi pedig mindent megteszünk azért, hogy XXI. századi környezetben élhessék meg a kismamák és a csecsemők is életük legfontosabb napját.

Legolvasottabb cikkeink