• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mobilapplikáció nyújt exkluzív WC-térképet az IBD-vel élőknek

Hírek 2024.05.06 Forrás: Weborvos
Mobilapplikáció nyújt exkluzív WC-térképet az IBD-vel élőknek

Az app használói a nyilvános WC-ken felül kizárólag számukra elérhető listát vehetnek igénybe: hova mehethek, ha "nem tudnak várni".

A gyulladásos bélbetegséggel (IBD) élők életminőségét támogató mobilapplikációt vezetett be a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete (MCCBE). Az alkalmazás az érintettek leggyakoribb problémájára reflektálva azt mutatja meg, hol található a legközelebbi illemhely. Az app használói a nyilvános WC-ken felül kizárólag számukra elérhető listát vehetnek igénybe. Ugyan a programhoz már számos szervezet, hivatal és kereskedelmi egység csatlakozott, további befogadóhelyek jelentkezését is várják - tudatta közleményben a szervezet.

Mint írták, a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa, összefoglaló néven a gyulladásos bélbetegségek (inflammatory bowel disease, IBD) ma Magyarországon becslések szerint 60 ezer embert érintenek, de még nagyon sok a látens eset. Az IBD leggyakoribb tünete a hasmenés, amely naponta akár 8-10 alkalommal is jelentkezhet, ezért a betegek jól tudják, hogy házon kívüli programjaik szervezésekor fontos szempont az elérhető közelségben található WC. A betegszervezet ezen probléma megoldása érdekében indította el több hónapos előkészítő munka után a „Nem tudok várni!” programot. Ennek keretében egy olyan mobilapplikációt fejlesztettek, amely térképen mutatja meg a betegeknek a közelben elérhető mosdókat. Ezek között akadnak nyilvános WC-k, de a jogosult felhasználók hozzáférhetnek mások számára „kulcsos” illemhelyekhez is, ha felmutatják az alkalmazásban elérhető kártyát. A kártyához csak azok a betegek juthatnak hozzá, akik a kezelőorvosuk által aláírt és pecsételt jogosultságot igazoló dokumentummal rendelkeznek és azt regisztrációkor az applikációba feltöltik, ezzel elkerülve a jogosulatlan használatot.

Jelenleg 2452 mosdó található a rendszerben országosan – ezek kávézókban, irodaházakban, állatorvosi rendelőkben találhatóak –, a betegszervezet további elfogadóhelyek bevonását tervezi. Ehhez kérik további helyszínek segítségét.

„A kártya és az applikáció ötlete külföldi példák alapján merült fel, hasonló megoldás ugyanis már régóta működik többek közt Uruguayban, Spanyolországban és Csehországban” – mondja Rácz Rita, az MCCBE elnöke. „A cél itthon is az IBD-ben szenvedő betegek mosdóhoz való hozzáférésének javítása. Nagy öröm számunkra, hogy hazánkban is nyitottak a kezdeményezésre a vállalkozások és a kormányzati szektor is. Ezúton is nagyon köszönjük a csatlakozóknak, hogy támogatják betegcsoportunkat.”

A program részeként a betegszervezet olyan további befogadóhelyeket keres, akik szívesen kinyitnák a mosdójukat a kártyát és applikációt felmutatók előtt, kötelező fogyasztás vagy fizetség elvárása nélkül. A társadalmi felelősségvállalás jegyében a programhoz bármilyen intézmény csatlakozhat, aki szeretné ezt a közösséget támogatni egy biztonságos, humánus, be- és elfogadó környezet kialakításával. A programhoz való csatlakozás lehetővé teszi a jogosult betegek számára, hogy megszabaduljanak a szorongástól, félelemtől és stressztől, amellyel otthonuk elhagyásakor szembesülnek.

A programhoz csatlakozó vállalkozások megjelennek a „Nem tudok várni” alkalmazásban, és matricát is igényelhetnek, amelyet az üzletük ablakán helyezhetnek el. A matrica csak azon emberek számára jelent információt, akik ismerik a programot.

IBD

Legolvasottabb cikkeink