• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Versenyképesség: hazánk visszaesett

Hírek Forrás: MTI

A 48. helyről a 60.-ra csúszott vissza Magyarország a World Economic Forum listáján.

Sorendben a negyedik éve Svájc vezeti a World Economic Forum globális versenyképességi ranglistáját, Magyarország az előző évi 48. helyezésről a 60.-ra csúszott vissza - derül ki a szerdán közzétett "Global Competitiveness Report 2012-2013" tanulmányból.

A ranglista második helyén sem változott a helyzet, azt Szingapúr foglalja el. A harmadik és a negyedik helyen viszont helycsere történt: Finnország megelőzte Svédországot. A hetedik helyről az ötödik helyre előre lépő Hollandia kiütötte az Egyesült Államokat, ami így a hatodik helyezését megtartó Németország mögé esett vissza a megüresedett hetedik helyre.

A nyolcadik helyezést Nagy Britannia (2011-ben: 10.) tudhatja magáénak, a kilencedik helyen Hongkong (11.) áll, a tízediken pedig Japán (9.).

Az első húsz helyezett közé európai, észak-amerikai, közel-keleti és ázsiai-csendes-óceáni országok kerültek be. Japán és Hongkong mellett még Tajvan (2012: 13., 2011: 13.) és Dél-Korea (19., 24.) képviseli Ázsiát. A közel-keletről Katar (11., 14.) és Szaúd-Arábia (18., 17.) jutott be. A 20-as listát az idén is, mint tavaly Ausztrália, zárja.

A dél-amerikai országok között a legjobb helyezést Chile (33., 31.), a közép-amerikai országok közül pedig Panama (40., 49.) érte el. Afrikai ország neve csak a 52. helyen tűnik fel, az előző évben 50. Dél-Afrikáé. Oroszország a 66. helyről a 67.-re csúszott vissza, Brazília az 53.-ról a 48.-ra tört előre, India 56.-ról 59.-re esett, Kína pedig 26.-ról 29.-re.

Magyarország a 2011-es 48. pozíciójáról a 60. helyezésre csúszott vissza a 2012-es listán. A Cseh Köztársaság 38.-ról 39.-re lépett vissza, Szlovákia 69.-ről 71.-re, Románia 77.-ről 78.-ra, Horvátország 76.-ról 81.-re esett, Szlovénia az 57.-ről 56.-ra, Bulgária 74.-ről 62.-re, lépett előre, Lengyelország pedig megőrizte 41. helyét.


Az NGM szerint átmeneti a versenyképesség visszaesése

Magyarország pozíciójának változása a World Economic Forum (WEF) versenyképességi rangsorában jól mutatja, hogy az elmúlt két év pénzügyi konszolidációja áldozatokkal járt ugyan, de sikeres volt - közölte szerdán a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
A tárca közleményében ismertette: a magyar gazdaságpolitika számára az elmúlt két év legfontosabb célja az volt, hogy a 2010-ben örökölt, fenntarthatatlan pénzügyi-makrogazdasági egyensúlytalansági folyamatokat megállítsa és megfordítsa, és az azóta is egyre súlyosbodó európai adósságválság hullámai között is konszolidálja a magyar államháztartást.

A WEF szerdán megjelent versenyképességi rangsora azt mutatja, hogy az elmúlt két év pénzügyi konszolidációja nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően sikeres volt: a rangsor makrogazdasági környezetet értékelő pillérén belül Magyarország 23 helyet, a tavalyi 67. helyről a 44. helyre ugrott előre - írta közleményében az NGM. A javulásban meghatározó szerepet játszott az államháztartási egyenleg javulása, a megtakarítások bővülése és az infláció csökkenése.

A romló európai konjunktúra időszakában a pénzügyi konszolidáció áldozatokkal járt együtt a vállalati szektorban. Ezt tükrözi, hogy a makrogazdasági környezet (a WEF rangsorában statisztikai adatok alapján kalkulált) javulása ellenére a rangsor véleményalapú - vállalatvezetők megkérdezésén alapuló - indikátorai esetében Magyarország relatív pozíciója nem javult - állapította meg a nemzetgazdasági tárca, amely szerint ez egy átmeneti időszak.
Az eddig végrehajtott reformok eredményei az NGM szerint a következő években lesznek igazán érezhetőek, és amikorra a reformok beérnek, a pénzügyi konszolidáció mellett a növekedés is megmutatkozik majd.


LMP: az unortodox gazdaságpolitika megfojtja a gazdaságot

Az LMP véleménye szerint mára kiderült, hogy az unortodox gazdaságpolitika megfojtja a gazdaságot és a vállalkozásokat - jelentette ki szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Vágó Gábor.
A politikus arra hívta fel a figyelmet: miközben a kormány 2010-es tervei még arról szóltak, hogy Magyarország tíz hellyel lép előre a versenyképességi rangsorban, mára kiderült, hogy 12 hellyel visszaesett ezen a listán.

A képviselő szavai szerint mialatt a beruházások történelmi mélypontra süllyedtek, a cégfelszámolások történelmi magasságokba emelkedtek.

Vágó Gábor hangsúlyozta, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek és még inkább Orbán Viktor kormányfőnek meg kell értenie, "ez a félázsiai út, amit ő elképzel, ez egy zsákutca". Szavai szerint a "félázsiai út" képzetlen munkaerőre, 300 ezer "éhbéren tartott" közmunkásra és egy lefelé tartó adóversenyre akar alapozni. A kormány a multinacionális vállalkozások között is "szemezget", mert az egyiknek támogatást adnak, a másikat "megfojtják", miközben "kontraproduktívak azok a presztízsberuházások, amelyeket a haverjaikkal végeztetnek el" - szögezte le.

Az LMP véleménye szerint Magyarországnak viszont az északi országok példáját kellene követnie, ahol a biztonság és a kiszámíthatóság a legfőbb értékek, miközben a társadalomra a kiegyensúlyozott és széles középosztály megléte jellemző - fogalmazta meg véleményét. Hozzátette, ha az ország nem akar lemaradni a versenyben, akkor a tudásba és az egészségbe, illetve egy zöldberuházási alap segítségével a jövő iparágaiba, például a megújuló energiába kell befektetni.

Legolvasottabb cikkeink