• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

6 év 9 hónap a leghosszabb hazai várólista

Lapszemle 2024.01.20 Forrás: valaszonline.hu
6 év 9 hónap a leghosszabb hazai várólista

A helyzet eltérő megítélése abból származik, hogy az egészségpolitika országos átlagokkal számol, ám a várakozási idők rettentően szórnak.

Az egészségügyi államtitkár szerint politikai termék lett a várólisták hosszából, de ennek rövidesen vége, olyan jelentős a csökkenés. Az államtitkár elégedett, lapunk viszont úgy találta: van olyan ellátás, amelyre ezekben a napokban a hivatalos nyilvántartás szerint 6 évet és 9 hónapot kell várni. Egész régiók ellátásánál tapasztalható komoly zavar. Van jó hírünk is: a szürkehályog-műtéteknél új korszakba léptünk, a legrosszabb helyzetű kórházban is idén novemberre adnak időpontot, miközben erre még tavaly is két esztendőt kellett várni. Miért sikerül az egyiknél? Miért nem a másiknál? A megfejtésért számos egészségügyi szakemberrel folytatott háttérbeszélgetést, és öt fő okot azonosított a Válaszonline

A helyzet eltérő megítélése abból származik, hogy az egészségpolitika országos átlagokkal számol, ám a várakozási idők rettentően szórnak, ezért a betegek egy része egészen mást érzékel, mint az ágazat irányítói. Takács Péter államtitkár szerint a Covid-időszakot követően még húsz fölött volt a vezetett várólisták száma. „Akkor megígértem, hogy 2023 végére öt vagy hat olyan műtét lesz csak, ahol 60 napnál több lesz az átlagos országos várakozási idő. Mára csupán három ilyen műtétcsoport van: a térdprotézis, a csípőprotézis, valamint a kiterjesztett gerincstabilizáló műtétek. Az összes többi műtét esetében 60 nap alá süllyedt a várakozási idő, tehát nincs is igazán értelme várólistáról beszélni, viszont a transzparencia miatt a nyilvántartást továbbra is szeretnénk fenntartani”. 

Az államtitkár tehát elégedettségét az országos átlagos múltbéli várakozási időre alapozza. A beteg viszont intézményi listákkal és a saját jövőbeli időpontjával találkozik. Áttekintve a hivatalos kimutatásokat összesen tizenöt féle beavatkozásnál – a sérvtől a mandulaműtétekig – fordult elő az országban legalább egy olyan intézmény, ahol 60 napnál többet kellett az elmúlt hat hónapban átlagosan várni egy műtéti beavatkozásra. Ettől még az országos átlagot tekintve igaza lehet az államtitkárnak, ám a magyar egészségügy nem Svájc vagy Svédország, ahol viszonylag kicsik a területi eltérések. A hazai ellátórendszert a végletek jellemzik. 

További részletek a valaszonline.hu-n

Legolvasottabb cikkeink