• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A meddőség kialakulása nem függ össze a pénzzel, a gyermekvállalás igen

Lapszemle 2023.10.02 Forrás: hirklikk.hu
A meddőség kialakulása nem függ össze a pénzzel, a gyermekvállalás igen

Az asszisztált reprodukcióból származó születések hozzájárulása a születésszámokhoz jelenleg Magyarországon 2,4 százalék.

A meddőség népbetegség, ezt állapította meg az Egészségügyi Világszervezet, a WHO az idén tavasszal. Bár a nemzetközi kutatás is csak becslésekre alapoz, azzal a hazai szakemberek is egyetértenek, hogy a csökkenő születésszámot nem befolyásolja számottevően a gazdasági háttér, inkább a szülések későbbre tolódása az ok - írta a hirklikk.hu.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézete demográfiai szempontból vizsgálták a meddőséget. A meddőségi problémáknak, majdnem minden kutatás szerint az életkor az egyik legfontosabb meghatározója. „Magyarországon a 30 év alatti nőkhöz viszonyítva a 30-34 éves nőknél a fogantatásnak már csökken az esélye. Ez fokozódik a 35-39 évesek körében és 40 év felett még számottevően növekszik azok száma, akiknél nehezen fogan meg a baba” – magyarázta Makay Zsuzsanna, az intézet igazgatója, aki szerint azért lett ez most akut társadalmi probléma, mert jóval többen vállalnak gyermeket későbbi életkorban.

A kormány azért, hogy több gyermek szülessen meddőségi kezelések eredményeként, 2020 januárjában államosított hat, magánkézben lévő meddőségi klinikát. A Hírklikk megkérdezte az Országos Kórházi Főigazgatóságtól, hogy ez milyen változásokat hozott a családok életében? 

A főigazgatóság szerint az állami szerepvállalás óta több páciensen végeztek több beavatkozást, így több gyermek született a magyar családokban. Az adatok alapján nőtt a páciensek kezeléshez való hozzáférése, az elvégzett IVF beavatkozások, valamint a szülések és megszületett gyermekek száma is. Egyedül a 2020-as év, a Covid19 miatt mutat csökkent esetszámokat.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) az E. Alapból finanszírozott IVF beavatkozásszámok adatai alapján 2018-ban 9005 beavatkozás történt és 1 725 gyermek született. 2019-ben mintegy ezerrel nőtt a szervezeten kívüli megtermékenyítések száma, ami 1 938 gyermek születését eredményezte. 2020-ban csaknem ötszázzal csökkent a művi megtermékenyítések, és mintegy kétszázzal a megszületett gyermekek száma, 2021-ben viszont kicsit megugrott, így 12 237 beavatkozás történt, ami 2 035 gyermek születését eredményezte. A 2022-es adatok szerint tavaly ismét nőtt az IVF beavatkozások száma, 14 091-et jegyeztek fel, azonban a születések pontos számára még várni kell.

Mindez évi 7,5 milliárdba kerül. Az állami reprodukciós klinikát irányító állami szervezet 220 magasan képzett munkatárssal, évi 11 ezer pácienst lát el. Az asszisztált reprodukcióból származó születések hozzájárulása a születésszámokhoz – ami az OKFŐ szerint ideálisan akár öt százalék is lehetne, de jelenleg Magyarországon 2,4 százalék – számottevő, a meddőségi kezelések támogatása tehát demográfiai jelentőségű és stabilizálhatja a termékenységi arányszámokat. Az asszisztált reprodukciós kezelésekből származó gyermekek száma évi 2400-ról 4500-ra emelkedhetne – közölte az OKFŐ.

 További részletek a teljes cikkben 

 

Legolvasottabb cikkeink