• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A megfázás elleni gyógyszer is luxus rengeteg magyarnak

Lapszemle 2023.11.04 Forrás: penzcentrum.hu
A megfázás elleni gyógyszer is luxus rengeteg magyarnak

Vannak mélyszegénységben élő közösségek, ahol alapítvány segítségével jutnak hozzá a 18 éven aluliak a szükséges szerekhez.

Nyakunkon az influenza és a felső légúti megbetegedések szezonja, ilyenkor megnő a forgalom a háziorvosi rendelőkben és a patikákban, ahol kisebb vagyonokat hagyunk ilyenkor orrspray-re, vitaminokra, meghűlés elleni készítményekre. Már aki megteheti. Nagyon sok családban ugyanis a gyógyszer olyan luxus, amit nem engedhetnek meg maguknak, pláne ha a hónap végén jelentkezik a betegség. Vannak mélyszegénységben élő közösségek, ahol alapítvány segítségével jutnak hozzá a 18 éven aluliak a szükséges szerekhez - ők a szerencsésebbek, egyébként pedig marad a még kora nyáron is csöpögő orr, a hónapokon keresztül tartó köhögés, és sokan komoly szövődményekkel kénytelenek együtt élni - írta a pénzcentrum.hu, bemutatva az Igazgyöngy Alapítvány szociális munkáját e téren.

Veress Tamás, az Igazgyöngy Alapítvány szociális területének vezetője a lapnak elmondta, Toldon a 18 év alatti gyermekeknek az antibiotikumát teljesen ingyenesen teszik hozzáférhetővé, és azt tapasztalták, hogy jelentősen csökkent a szövődmények miatt kórházba kerülő gyermekek száma a településen. 

A gyógyszeres kezelés persze nagyon fontos, de önmagában még nem elég, hiszen komplex problémára komplex megoldás kell. Ha ugyanis a gyógyszer szedéséhez nem társul tudatosság, akkor hosszú távon nem oldódik meg az alapprobléma.

Éppen ezért az Alapítvány edukál is, mert azt is tapasztaljuk, hogy olykor a betegségek kikezelésének sikertelensége mögött tudatlanságból, tanulatlanságból eredő probléma van a leszakadó térségekben. Előfordul, hogy ezek a hátrányok hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyógyszerhasználat nem a leghatékonyabb. Van, hogy gyakran elfelejtik azt, amit a rendelésen az orvos mond, vagy a szövegértési képességek hiánya miatt nem tudják értelmezni a betegtájékoztatóban leírtakat, például hogy hányszor kell szedni naponta, mennyi idő kell, hogy elteljen két adag között, mit, mivel lehet kombinálni kisgyerekeknél, ha nem megy le a láz, stb.

Ehhez kell az orvos is, aki ismeri a betegeit, velük is szorosan együttműködnek a siker érdekében. Ha egy antibiotikum fel van írva, akár receptre, akár a felhőbe, annak a szükségessége nem kérdéses. Viszont, ha nem vényköteles gyógyszerek vannak elrendelve, akkor már szükséges az egyeztetés, hogy melyik fajtát vásárolják meg, például láz és fájdalomcsillapítóból, orrsprayből, köhögésgátlóból, hogy a leghatékonyabban és a leggazdaságosabban tudjanak segíteni, illetve, hogy mikor kellenek és valóban szükségesek-e? Továbbiak a cikkben

 

Legolvasottabb cikkeink