• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A mentők is versenybe szállnak a vizes vb-n

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

A banális gyomorrontástól kezdve, az eszméletvesztésen át a súlyos traumáig, infarktusig bármi megtörténhet.

Ha egy terrortámadás vagy tömeges baleset sérültjeivel nehezen birkózna is meg a fővárosi egészségügy, a vizes világbajnokságra érkezők ellátásával nem lehet baj. Félszáz rohamkocsi, hatszázötven orvos és más szakember (köztük búvárok, vízi mentők, ápolók, fizikoterapeuták), a Semmelweis Egyetem szinte valamennyi klinikája, az Uzsoki és a Péterfy, valamint a veszprémi megyei kórház fogadja a rászoruló sportolókat, de ha kell, a nézőket is. A FINA-rendezvény hat hetének orvosi felkészülésére 830 millió forintot költenek. A FINA biztosítója, az Axa pedig utólag megtéríti a kórházaknak a versenyzők által igénybe vett szolgáltatásokat. Ugyanis a sportolók a verseny idejére teljes körű egészségügyi biztosítást kapnak. Így ha például valakinek otthon nincs professzionális, vagy térítésmentes fogászati ellátása, az most itt Magyarországon, ha jut az idejéből, akár új fogsort is csináltathat - írta a népszava.hu.

Több ezer orvosi beavatkozás történhet a világbajnokság alatt – állítja Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem egészségügyi rektor-helyettese, az orvosi hátteret biztosító csapat vezetője. A 2015-ös kazanyi úszó vb tapasztalatai azt mutatták, hogy a banális gyomorrontástól kezdve, az eszméletvesztésen át a súlyos traumáig, infarktusig bármi megtörténhet. Ezért az egészségügyi csapat a nap 24 órájában elérhető lesz mind az öt verseny-, és hét edzéshelyszínen, valamit 30 olyan szállodában, ahol a sportolók, az edzők, a sportvezetők megszállnak.

A versenyek legveszélyesebb helyszíne ugyanakkor Balatonfüred lesz. A természetes vizekből ugyanis valamivel nehezebb menteni, mint egy medencéből. Könnyen előfordulhat fulladás, de veszélybe kerülhet valaki infarktus, vagy izomgörcs miatt is. Bármi is történik, a Balatonból versenyzőt csak vízi mentő hozhat ki, így ott a parton dolgozó sportorvosoknak a mentőkön kívül velük is szorosan együtt kell működniük. Ebből is látszik, mondja a kardiológus professzor, mennyire összehangolt és szervezett munkára van szükség. Hogy ez jól működjön, a verseny előtt néhány napos felkészítő kurzuson minden egészségügyi feladatot ellátónak részt kell vennie. További esélyek és veszélyek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink