• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A való világban a szürke zónában mozgunk

Lapszemle Forrás: medicalonline.hu

Az orvostársadalom egyes képviselőinek sem sikerült mindig a megfelelő szakmai határokat betartva együttműködniük a cégekkel.

Időről időre sok szó esik az orvosok és a gyógyszergyárak kapcsolatáról. E viszony egyik sajátos eleméről az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgató-helyettesét, Szolyák Tamást kérdezte a Medical Tribune. A cikket a medicalonline.hu idézte.

- Egy-egy esemény vagy hír kapcsán hol a laikus nagyközönség, hol a politikai aktorok között válik témává az orvosok és a gyógyszergyárak közötti viszony. Megengedhető ez a kapcsolat? Mikor igen, s mikor nem?
- Korábban lényegesen több probléma adódott abból, hogy az orvosokkal való együttműködés során az iparnak nem mindig sikerült megtartania a megfelelő határokat, s ez fordítva is igaz volt: az orvostársadalom egyes képviselőinek sem sikerült mindig a megfelelő szakmai határokat betartva együttműködniük a cégekkel. Az elmúlt időszakban azonban jelentős változás ment végbe a piacon, ma már az együttműködés tisztaságára ügyelő jogszabályok betartása lényegesen magasabb színvonalon áll.

Tehát: igenis, lehet együttműködni. A klinikai kutatások során például nélkülözhetetlen partnerek az orvosok, akiknek szaktudását és szabadidejét egy szerződéssel megvásárolja az adott cég. Nyersen szólva lényegében ez történik, annak érdekében, hogy e tudás segítségével biztonsággal legyenek elvégezhetők a klinikai kutatások …

- … nem hinném, hogy ez „csípi" a közvélemény vagy még inkább a döntéshozók szemét. Az persze már más kérdés, hogy az e címszó alatt az ágazatban megforduló tízmilliárdok miként mozgatják meg egy-egy vezető fantáziáját. A klinikai vizsgálatokat ugyanakkor sokkal inkább sorolják a tudomány, mint az üzlet kategóriájába.
- Miért? Szerintem az is a tudomány része, amikor az orvos egy konferencián vagy egy referálón a gyógyszeripari cég felkérésére tart előadást. Orvos és gyártó cég között az a fajta kapcsolat, amelynek egy-egy konferencián lehetünk a szemtanúi, ugyanilyen tisztaságú együttműködés lehet. Arra kell ügyelni, hogy leválasszuk a gyógyszerismertetéshez vagy a promóciós tevékenységhez kötődő elemeket.

- Vagyis a kereskedelmi jelleget?
- Pontosan. Fontos, hogy amikor a szakma egyik képviselőjét felkérem arra, hogy beszéljen a gyógyszeremről, akkor ez az előadás ne váljon egy gyógyszerismertetéshez vagy promócióhoz közelítő szakmai állásfoglalássá. Ehhez egyébként a megfelelő körülményeket is biztosítani kell, vagyis az adott eseményt ki kell emelni a gyártói környezetből.

- Arra gondol, hogy mellőzni szükséges a cégre utaló elemeket, ne szerepeljen a gyártó logója, ne feszüljön az előadó háta mögött a cég molinója?
- Igen.
- Erre rászorítani a gyártókat? Bevételt kell produkálniuk, hiszen itt egy profitérdekelt üzleti vállalkozás áll szemben az elvileg nonprofit jellegű egészségügy érdekeivel. A felek kordában tartásához talán inkább szigorú törvények és azok szigorú ellenőrzése szükséges.
- Mindig vannak erős, kemény törvények, amelyek ráadásul egyre szigorúbbak, s persze mindig találkozhatunk emberi kreativitással is. Leírva természetesen nagyon egyértelmű, hogy az orvos ne folytasson gyógyszerismertetést, de a való világban nem a fehér és a fekete, hanem a szürke zónában mozgunk. Ez nehezíti meg – egyébként az iparág számára is! – a helyzetet. A teljes interjú a portálon olvasható!

Legolvasottabb cikkeink