• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Amerika futni hagyta a savazós orvost

Lapszemle Forrás: index.hu

Káplány doktor azt adta elő a bíróságon, hogy többszörös személyiség, a feleséget a jó orvos tudtán kívül kínozta meg nőcsábász, francia alteregója.

Halálbüntetést is kaphatott volna, de 12 év börtönnel megúszta a brutális feleséggyilkosságot dr. Káplány Géza, a kommunizmus elől Kaliforniába emigrált magyar orvos, aki savval maratta szét a felesége arcát és testét, miután úgy hallotta, a nő megcsalta.

A hatvanas évekbeli bűntény számos részletében annak a lúggal elkövetett támadásnak a mása, amely miatt pénteken ítéletet hirdetnek a Budai Irgalmasrendi Kórház volt főigazgatójáról.

Káplány doktor azt adta elő a bíróságon, hogy többszörös személyiség, a feleséget a jó orvos tudtán kívül kínozta meg nőcsábász, francia alteregója, Pierre de La Roche. A gyilkos Tajvanon keresztül tűnt el az amerikai igazságszolgáltatás radarjáról, hogy aztán Németországban kezdjen gondtalan, új életet – olvasható az index.hu portálja.

Harsogó olasz opera és a zenén is átszűrődő női jajveszékelés zavarta meg a szomszédok nyugalmát 1962. augusztus 28-án este a kaliforniai San Jose egyik elegáns lakásánál. A rendőröket végül nem ők, hanem a lakás ura hívta ki: dr. Geza De Kaplany, azaz Káplány Géza doktor, a Magyarországról emigrált 37 éves, jómódú aneszteziológus. Nyugodtan, rövidnadrágban üldögélt, amikor a rendőrök beléptek a lakásba, és szembesültek a borzasztó látvánnyal: a doktor fiatal felesége, Káplány Hajna rettenetesen megcsonkítva fekszik az ágyhoz kötözve, de még életben van.

Támadója összevagdosta, a sebeibe pedig savat öntött. A nő teste 60 százalékán harmadfokú égéséi sérüléseket szenvedett, arcát és nemi szerveit teljesen szétmarta a sav. A mentők egyike a korabeli híradások szerint maga is megsérült pusztán attól, hogy hozzáért a savban ázó áldozathoz. Én tettem, hogy ráijesszek, hogy félelmet ültessek el benne, amiért megcsalt. Nem fog meghalni. Csak meg akartam fosztani a szépségétől - közölte sztoikusan a rendőrökkel a férj.

A jogerős ítélet előtt álló budai lúgos támadásra szinte minden fontos mozzanatban emlékeztető bűnügy szenzáció volt a maga idejében Kaliforniában. Káplány doktor 1963-ban zajló büntetőperéről folyamatosan tudósított a sajtó. Mire elkezdődött a per, már gyilkosság volt a vád.

Az áldozat először kórházba került, ahol gondosan ügyeltek rá, ne akadjon a kezébe tükör. 33 napon át küzdöttek az életéért, de szeptember 30-án végül belehalt a sérüléseibe. Mindössze 25 éves volt. Csak öt héttel a támadás előtt ment hozzá a doktorhoz.

További részletek a portálon olvashatók!

Legolvasottabb cikkeink