Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Átrendeződés a magán egészségügyben

Lapszemle 2018.06.18 Forrás: portfolio.hu Szerző:
Átrendeződés a magán egészségügyben

A lakásrendelőket fokozatosan felváltják a magánrendelő-komplexumok, a járóbeteg-ellátás csak így valósítható meg professzionális módon.

Nagy tempóban bővül és konszolidálódik a hazai magánegészségügyi szektor, miközben a lakosság egyre nagyobb része vesz igénybe ellátást privát szolgáltatóktól. Az elmúlt években több komoly befektetés, jelentős felvásárlás és összeolvadás történt ezen a piacon, ami valószínűleg még csak a kezdet - írja a Portfolio.

Lancz Róbert, a Doktor24 ügyvezető igazgatója szerint a lakásrendelőket fokozatosan felváltják a magánrendelő-komplexumok, hiszen az egyre keresettebbé váló privát járóbeteg-ellátás csak így valósítható meg professzionális módon. A szakember a piac kifehéredése és a hálapénz fokozatos eltűnése mellett az orvosok és egészségügyi dolgozók hiányának fokozódására és a szakrendelési árak növekedésére számít.

Az egyik első jelentős felvásárlás a magánegészségügyi szektorban a három vállalat összeolvadásával létrejött Doktor24 csoporthoz fűződik, amelynek alappillére a 2006-ban megalakult WorCare Kft. volt. 2015-ben az Oxivit privát egészségügyi ellátó csatlakozott a csoporthoz, 2016 óta pedig a foglalkozás-egészségügyi tevékenységekre fókuszáló Medicina megvásárlásának köszönhetően, mára a Doktor24 több mint 1500 vállalat közel 150 ezer munkavállalójának egészségügyi ellátását végzi. Az elmúlt években tehát két jelentős akvizíciót bonyolítottak le, és jelenleg is nyitva tartják a szemüket, keresve a potenciális felvásárlási lehetőségeket, a további bővülés érdekében, nem csak a foglalkozás-egészségügyi területen, hanem a teljes magánegészségügyi szektorban.

"A szakemberhiány miatt a bérek emelkedése várható, ennek hatékonyság-javítással igyekszünk ellent tartani. Míg jelenleg a Doktor24-nél 18-20 ezer forintba kerül általában egy vizsgálat, a piacon már ma sem ritka a 25-30 ezer forintos vizsgálati díj egy szakrendelésért, ez 1-2 éven belül 30-40 ezer forint közötti sávba emelkedhet. Az árnövekedés pedig nehezíteni fogja a szolgáltatásokhoz való hozzájutást bizonyos rétegek számára, ezen pedig a biztosítók növekvő szerepvállalása segíthet" - mondta az ügyvezető igazgató -, aki hozzátette, hogy a magánintézmények kialakult márkája nemcsak a klienseket vonzza, hanem az orvosokat is, akik egyre nagyobb számban hagyják el az állami egészségügyi rendszert vagy akár a kisebb saját rendelőiket, és mennek át a magánfinanszírozású komplexumokba, nagyobb praxisközösségekbe. Utóbbiak orvosi szemmel is kényelmesebbek, hiszen a recepció, az eszközök, az informatikai háttér és a felépített brand is biztosított, így az orvosnak gyakorlatilag "csak" meg kell jelennie a rendelésén és elvégezni az ellátást, valamint helyben tud konzultálni azonnal más szakterületek orvosaival.

 

Legolvasottabb cikkeink