• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az inkasszók veszélye: tovább hosszabbodhatnak a várólisták

Lapszemle 2024.05.08 Forrás: hirklikk.hu
 Az inkasszók veszélye: tovább hosszabbodhatnak a várólisták

"Alig vagy egyáltalán nem nőtt a kórházak finanszírozása, miközben jelentősen nőtt az infláció, az egészségügyben még gyorsabban is, mint másutt.

„Könnyen lehet, hogy tovább fog csökkeni az egészségügyi beavatkozások száma, miközben nőnek a várólisták a kórházak ellen elrendelt inkasszók nyomán” – vélekedett Kökény Mihály. A korábbi egészségügyi miniszter cinikusnak és értékválasztást tükrözőnek tartja a kormány hozzáállását az egészségügyhöz - írja a hirklikk.hu.

...

A kórházak finanszírozási helyzete egésze tragikus – kezdte a korábbi egészségügyi miniszter. Emlékeztetett arra, hogy a meglehetősen jelentős bérhányadot leszámítva, a működtetést szolgáló keret ténylegesen messze elmarad nemhogy az igényektől, hanem a szükségestől. is Ahogy kényszerűségből volt már olyan beszállító, amely inkasszót alkalmazott az egyik intézménnyel szemben, most ugyanezt teszi egy állami hatóság – szögezte le a szakember (minimum) nehezteléssel a hangjában. Ehhez persze joga van – ismerte el, ám rámutatott, hogy az inkasszózással még inkább ellehetetlenítik a gyógyítást. „Ez a fajta fenyegetettség naponta éri a kórházakat, miközben ténylegesen nincs pénzük a gyógyításra” – mutatott rá, megjegyezve: elég megnézni a költségvetési számokat, sorokat, hogy lássuk: 2023-hoz és az azt megelőző évekhez képest alig vagy egyáltalán nem emelkedett a kórházak finanszírozását szolgáló összeg, miközben jelentősen nőtt az infláció, ami az egészségügyben még gyorsabb is volt, mint másutt. 

A kormány pedig alig tesz azért, hogy rendezze a kórházak adósságát (és ezt is csak utólag, részletekben), holott a kórházak finanszírozására rendelkezésre álló előirányzatokat kellene megnövelni, no meg az egy-egy beavatkozás után, meghatározott rendben fizetett díjazást, azaz a teljesítményarányos juttatást – ám ennek a mértéke évek óta nem változott. Így azután Kökény szerint semmi meglepő nincs abban, hogy a kórházak egye jobban ellehetetlenülnek. Megjegyezte: az viszont inkább meglepő, hogy immár állami cégek, vállalatok és az adóhivatal is ezt a módszert alkalmazza, ami kifejezetten cinikus magatartás. „De sajnos mindig van lejjebb, s az, hogy ez történik azt bizonyítja, az egészségügy tényleg nem fontos a kormánynak” – állapította meg.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink