• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az online önsegítés szerepe az evészavarok kezelésében

Lapszemle 2024.01.20 Forrás: MedicalOnline
Az online önsegítés szerepe az evészavarok kezelésében

Hazánkban kevés olyan támogatás érhető el, amely egyszerre célozza az evészavarban érintett felépülését, illetve a családtagok támogatását.

Az E-Health terjedésével egyre elfogadottabbak lesznek az online önsegítés lehetőségei is az evészavarok kezelésében. Az online működő programok előnyei, hogy költséghatékonyak, interaktívak, és könnyen hozzáférhető ellátási formát biztosítanak. Az evészavarok kezelése esetén az egyéni szinten működő kognitív viselkedésterápiás alapokon nyugvó online önsegítés mellett kiemelten fontos a rendszerszemlélet-alapú ellátás. A Jól(l)eszünk nevű program az első olyan online önsegítő eszköz Magyarországon, amely a család bevonásával nyújt segítséget az evészavarból való felépülésre, írja a MedicalOnline.

Bár ezek a programok nagyszerű lehetőséget kínálnak egyéni szinten, azonban rendszerszinten nem képesek kezelni a problémát. Ez azért kiemelkedően fontos, mert a jelenlegi nemzetközi ajánlások alapján gyermekkori és serdülőkori evészavarok esetén az elsőként választandó és bizonyítottan hatékony kezelési forma a családterápia. Az evészavarok kapcsán a családtagok általában motiváltak a segítségnyújtásra, de gyakran hiányosak a hatékony segítéshez szükséges információik és készségeik. Emellett hazánkban kevés olyan támogatás érhető el, amely egyszerre célozza az evészavarban érintett felépülését, illetve a családtagok támogatását. Az evészavarok általában negatív hatással vannak az egész családra, komoly szülői distresszállapotot idéznek elő, és jelentős érzelmi terhet rónak a családtagokra. Az evészavarokból való felépülés folyamatában a szülők és az evészavarban érintett családtag közötti kapcsolat kiemelkedően fontos. A nem megfelelő szülői reakciók, a túláradó intenzív érzelmek és a diszfunkcionális kommunikációs stílus nemcsak az evészavar fenntartásához járulhatnak hozzá, hanem tovább növelhetik a szülői szorongásszintet és a depresszió érzését. Ezért kiemelkedően fontos, hogy a szülők olyan specifikus készségeket és kommunikációs technikákat sajátítsanak el, melyek használatával képesek lesznek kezelni a családon belül adódó nehéz helyzeteket, és ezáltal csökkenhet a szülők által megélt érzelmi teher és tehetetlenség érzése.

További részletek a MedicalOnline-on

Legolvasottabb cikkeink