• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az orvosok kirendeléséről is tárgyalna a szakszervezet

Lapszemle 2020.11.06 Forrás: magyarnemzet.hu
Az orvosok kirendeléséről is tárgyalna a szakszervezet

Cser Ágnes: Azt szeretnénk, ha kipihent és nyugodt orvosok gyógyítanák a betegeket.

A hét elején úja tárgyalóasztalhoz ültek az egészségügyben dolgozókat képviselő szakszervezetek, köztük a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ), valamint az Emmi képviselői. Amint arról a Magyar Nemzet beszámolt, a márciusban megszakított és most újra induló egyeztetéssorozat célja, hogy döntsön az egészségügyben dolgozók bérfejlesztésének az észszerű elosztásáról. Ezt az október elején megszavazott 2020. évi C. törvény bevezetéséhez szükséges kormányrendeletek előkészítésével tehetik meg a résztvevők.

Cser Ágnes, az MSZ EDDSZ elnöke a lapnak elmondta, hogy a bérek fejlesztésével azt kívánják elérni, hogy a hálapénz végleg eltűnjön a magyar egészségügy rendszeréből, a területen dolgozók elégedettek legyenek a bérükkel, a betegek pedig minden egészségügyi intézményben ugyanolyan színvonalú ellátásban részesüljenek. Utóbbira azért van lehetőség, mert a korábban önkormányzati kezelésben lévő, így az önkormányzatok költségvetésétől függő intézmények mára az állam finanszírozásába kerültek.

Amint a szakszervezeti vezető kifejtette, az egyik fontos terület, amelyen eredményeket szeretnének elérni, az az összeférhetetlenség. – Azt szeretnénk, ha kipihent és nyugodt orvosok gyógyítanák a betegeket – mondta. – Az elmúlt húsz évben gyakori volt, hogy egy-egy orvos a megállapított heti hatvan munkaórát – legalábbis papíron – túllépve számos helyen vállalt helyettesítést, túlórát, mellékállást, és ezt senki sem ellenőrizte. Ez zűrzavart teremt, kifárasztja az orvosokat.

A másik terület, amelyen fontosnak tartja az MSZ EDDSZ az észszerű megállapodást, az a kirendelés. A járványügyi helyzetben a kórházaknak rendkívüli terheléssel kell szembenézniük. Ezeknek a terheknek a csökkentésére kívánja a kormány elérni, hogy hasonló helyzetekben az egészségügyi dolgozók kirendelhetők legyenek, vagyis szükség esetén olyan intézményekbe vezényelhessék őket, ahol a legnagyobb szükség van a tudásukra.

– Indokolt ez az elképzelés – közölte Cser Ágnes. – Válsághelyzetben azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az egészségügyben dolgozók is családos emberek, igen magas közöttük a gyermeküket egyedül nevelők száma is.

Legolvasottabb cikkeink