• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Biztos, hogy kell még egy háború? És drogügyben?

Lapszemle Forrás: valasz.hu

Senki sem gondolja, hogy jó dolog, ha bárki droggal szurkálja magát.

Ám ezt sokan mégis megteszik, és ha a drogosok közös tűt használnak, akkor szétspriccel közöttük számos súlyos betegség, az AIDS-től a hepatitisig. Márpedig az a társadalmi érdek, hogy ezek minél ritkábban forduljanak elő, mivel ugye egyikünk sem szeretne megfertőződni, és azt sem szeretné, hogy a gyereke kapja el ezeket. Nos, ezt leghatásosabban úgy kerülhetjük el, hogy csak és kizárólag monogám párkapcsolatokban élünk – ám ennek kivitelezése az emberiség története folyamán még sosem sikerült, és ebből a szempontból most sem állunk a legjobban. Esetleg végleg le lehetne számolni a drogozással, ám ennek esélye is nagyjából a nullával egyenlő. Ha pedig sem ez nem megy, sem az, van még egy megoldás: tűcsereprogramokat szervezünk – olvasható a valasz.hu jegyzetében.

S az is érthető, ha a lakosság nem kedveli ezt, gyűlöli a szétdobált tűket, mindezt, amivel a drogozás együtt jár. Adott tehát egy nagyon fontos konfliktus, amelynek feloldásán közösen kell(ene) dolgozni. S adott a józsefvárosi polgármester, akinek irányítása alatt remek programot dolgoztak ki a hajléktalan emberek otthonhoz juttatására (pedig azért az sem volt gyerekjáték), és képes is volna egy ilyet koordinálni.

Ma Magyarországon nagyon kevesen foglalkoznak a drogosokkal, mert ez nem az a terület, ahol halálra keresi magát, vagy annyi lelki energiát meríthet az ember, hogy meg sem kottyan neki egy kis háborúzás Lázár Jánossal. Én imádom a politikát, tényleg, de amikor rendszeresen kapunk hírt arról, hogy mezítelen emberek rohangálnak az utcákon, mert úgy érzik, óriási bogarak rágják őket a bőrük alatt, vagy kést vágnak a saját mellkasukba, mint legutóbb egy 17 éves fiatal, mert a drog hatása alatt azt érzik, az Ördög fogja a kezüket, és 300–500 forintra leesett a designerdrogok egységnyi ára, emiatt Miskolctól Hajmáskérig a szegénynegyedekben szinte kizárólag csak belőtt fiatallal lehet találkozni, biztos, hogy ez az a terület, ahol háborúzni kell? S ha már háborúzni akarunk, akkor nem a drogárusokkal, terjesztőkkel kellene?

Legolvasottabb cikkeink