• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Csak az eredeti, drága Viagra maradhat?

Lapszemle Forrás: InfoRádió

Eltűnhetnek a magyarországi patikákból az eredeti készítmény hatóanyagát tartalmazó másolt, olcsóbb potencianövelő szerek.

Eltűnhetnek a magyarországi patikákból az eredeti készítmény hatóanyagát tartalmazó másolt, olcsóbb potencianövelő szerek. A hatóanyag ugyanis ismét megkapta a magyarországi szabadalmi védettséget, így csak az eredeti, drága gyógyszer lesz megvásárolható. A döntésről Buzásné Nagy Zsuzsanna, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának osztályvezető-helyettese beszélt az InfoRádióban: "Az egyik ismert potencianövelő gyógyszer hatóanyaga a sildenafil nevű vegyület. A molekula szabadalmi oltalma 2011 júniusában lejárt Magyarországon. Erre a készítményre folyamatban volt egy második indikációs szabadalom, amely 2014. május 13-án jár csak le" - mondta.

A gyártó levélben arra kérte a patikusokat, hogy az eredetihez hasonló, másolt készítményeket távolítsák el a polcokról, de az InfoRádió által megkérdezett budapesti patikus, Horváth Péter szerint ezt akkor kell megtenni, ha az Országos Gyógyszerészeti Intézet az olcsóbb, generikus potencianövelő szerek árusítását megtiltja. Úgy tudjuk, hogy ez még nem történt meg. Addig viszont, mivel van hatósági engedély az Országos Gyógyszerészeti Intézet részéről, bármelyik készítményt adhatják a patikusok - hangsúlyozta Horváth Péter.

A betegek körében kedveltek voltak az olcsóbb potencianövelő szerek - mondta az InfoRádió által megkérdezett székesfehérvári urológus. Barabás Tamás szerint, ha ezek eltűnnek a piacról, a páciensek jó része nem tudja majd megvenni az ugyanolyan hatásos, drágább, eredeti készítményt.  "Amikor ilyen gonddal jöttek hozzánk, és elmondtuk a lehetőségeket, körülbelül a páciensek fele nem vette meg az eredeti készítményt, éppen az ára miatt. Amióta vannak olcsóbb generikus szerek, ezeket használták, és bevált nekik" - magyarázta az orvos.

A legismertebb potencianövelők négytablettás kiszerelésben több mint 16 ezer forintba kerülnek, és csak receptre kaphatók. Az olcsóbb, ugyanolyan hatóanyagú változatokért ennek töredékét fizették ki a betegek.

Legolvasottabb cikkeink