Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Csak meghatalmazással adhatóak ki a kórházi leletek

Lapszemle 2018.07.28 Forrás: beol.hu Szerző:
Csak meghatalmazással adhatóak ki a kórházi leletek

Nem árt időben felkészülni amennyiben előre tudjuk, hogy hozzátartozónk nem tudja személyesen átvenni orvosi papírjait.

A kórházi, laboratóriumi leletek kiadására is kiterjed a május 25-én életbe lépő adatvédelmi rendelkezés, a GDPR, azaz a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról szóló rendelete. A Békés megyei kórház felkészült a változtatásokra - írja a beol.hu.

Az új rendelet érvénybelépése előtt a páciensek leleteit átvehette egyik közeli hozzátartozója, például szülője, gyereke vagy házastársa is. Május óta azonban ezt csak akkor tehetik meg, ha ugyanolyan hivatalos meghatalmazással érkeznek, ami például a postán szükséges, ha rokonunknak küldött levelet vagy csomagot szeretnénk átvenni. Annak ellenére, hogy a szabályt hosszan tartó előkészületek előzték meg, mégis váratlanul érte az emberek többségét az új rendszer.

Sokan csak a leletkiadó ablak előtti hosszú sort végigállva értesültek az új követelményekről, ami nemcsak új sorban állást, hanem esetenként akár többnapos csúszást is jelenthet a leletek kézhezvételénél. Pedig azok tartalmáról a legtöbb esetben szükséges lenne minél hamarabb tájékozódnia a betegnek, mert az egészségi állapotának javulási idejét befolyásolhatja. A meghatalmazás megírását nehezítheti, hogy arra három tanú aláírása és személyes adatai is szükségesek. Tehát nem árt időben felkészülni, és amennyiben előre tudjuk, hogy hozzátartozónk nem fogja tudni személyesen átvenni orvosi papírjait, abban az esetben időben gondoskodni kell a hozzájáruló nyilatkozat elkészítéséről.

A Békés Megyei Központi Kórház (BMKK) munkatársa arról tájékoztatta lapunkat, hogy adatkezelési és adatvédelmi feladataikat minden tekintetben a hazánkban jelenleg hatályos információs törvényhez igazodva és annak megfelelően látják el. Időközben pedig megkezdték az új uniós rendelet előírásainak beépítését a tevékenységeikbe, vagyis a mindennapos munkamenetükbe.

Hozzátették, hogy az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, a GDPR ugyan már 2016-ban érvénybe lépett, de arra két év felkészülési időt írtak elő, így csak 2018. május 25-től kell azt teljeskörűen alkalmaznia minden tagállamnak, köztük Magyarországnak is. Ez a rendelkezéscsomag abban tér el a jelenleg hazánkban hatályos jogszabályoktól, hogy a dokumentáltságra, az ellenőrizhetőségre és egyben az elszámoltathatóságra helyezi a hangsúlyt. A betegek személyes és egészségügyi adatainak védelmében egy újszerű és egyúttal szélesebb körű nyilvántartás-vezetést kell ellátniuk.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink