• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyes szakrendelések szünetelhetnek a nyáron

Lapszemle 2023.07.15 Forrás: Index
Egyes szakrendelések szünetelhetnek a nyáron

Nyáron átrendeződik a betegforgalom, kevesebb a hurutos, idénybeteg és az ebből adódó szövődmények is Velkey György szerint. 

Az elmúlt egy évben több vidéki és budapesti kórházban orvoshiány miatt időszakosan, vagy végleg felfüggesztették többek között a kardiológiai és a szülészeti ellátást. Velkey György Jánost, a Magyar Kórházszövetség elnökét kérdezte az Index arról, hogy a munkaerőhiánnyal küzdő egészségügyben a nyári szabadságolások okoznak-e fennakadást.

A kórházszövetség elnöke szerint a fiatalok elvándorlása megállt, de azok a közép generációk hiányoznak, amelyektől értékes tudást szerezhettek volna a gyakorlatban. Emellett vannak olyan területek, ahol a közellátásban nagyobb munkaerőre lenne szükség, például a patológia, vagy a radiológia.

Ezek a betegek számára kevésbé láthatók, de a leletezés felhalmozódása a műtétek csúszásával, torlódásával járhat, a digitális, távdiagnosztika egyre nagyobb térnyelésével némileg tudja pótolni a hiányt. A kevés aneszteziológus munkaidejét pedig a műtétek egymáshoz igazításával próbálja minél jobban kihasználni az intézményvezetés – jegyezte meg az MKSZ elnöke.

A szakmai profil átrendeződése is okoz időszakos fennakadást, például a fül-orr-gégészeti mandulaműtéteket a felnőttorvosok is nagyobb számban végezték a gyermekeknél, ma már elsősorban gyermek fül-orr-gégész végzi az eljárást. „Korábban nyáron el tudták végezni ezeket az operációkat, de olyan sokan várnak műtétre, hogy ezek kicsúsztak az őszi időszakra” – említette a Kórházszövetség elnöke a gyermekgyógyászat területén tapasztalható munkaerőhiányból adódó egyik problémát.

Tavaly év vége óta több kórházban, például Szolnokon, Mohácson, Kalocsán és Sátoraljaújhelyen is orvoshiány miatt időszakosan bezárt a szülészet, Szentesen az újszülött- valamint a kardiológiai ellátás is szünetelt, csakúgy mint a kardiológia, ez utóbbit a Péterfy Sándor utcai kórházban is a Gottsegen György Szívklinika orvosai vették át ideiglenesen.

Nyáron átrendeződik a betegforgalom, kevesebb a hurutos, idénybeteg és az ebből adódó szövődmények is, a gyermekkórházakban az akut betegforgalom lecsökken nagyjából 15 százalékkal. A lakosság mozgása miatt ilyenkor a városokban kevesebb a baleseti sebészeti forgalom, az üdülőhelyeken, a Balatonon növekszik a számuk. „Létezik olyan, hogy a nyári szabadság miatt szünetel bizonyos szakrendelés, főleg, ha egy személy csinálta, és nincs helyettese, ilyenkor lehet elnyúló sorokra számítani. Az intézmények saját rendszerükből próbálják ezeket pótolni, túlmunkával, több ügyelettel oldják meg a kollégák helyettesítését” – ismertette. A kórházszövetség elnöke szerint kiszámíthatatlan helyzetek mindig előfordulhatnak, lehet, hogy valahova nagyobb terhelés jut.

Ha az összorvos létszám nem is tűnik nagyon kevésnek, egyes országrészekben kevesebb szakorvos dolgozik, és egyes szakterületeken lehet munkaerőhiányt tapasztalni – emelte ki Velkey György János.

További részletek az Index cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink