• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Felfutóban a webpatikák

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

A neten is csak gyógyszertárak árulhatnak gyógyszert.

Az interneten keresztül legálisan csak recept nélkül kapható orvosságok vásárlására van lehetőség, ezeket is kizárólag patikáktól lehet beszerezni. Magyarországon ugyanis egyedül a gyógyszertárak jogosultak internetes gyógyszer-kereskedelmi tevékenységet folytatni. A magukat webpatikaként hirdető oldalak közül ugyanakkor sok nem is igazi online gyógyszertár, mert sokféle gyógyterméket forgalmaz ugyan, de gyógyszert nem – írja a Világgazdaság – online.

Egy éve még csak 19 patika vállalt netes megrendelésen keresztüli házhozszállítást, számuk a szolgálat honlapjának tanúsága jelenleg meghaladja a harmincat. A webpatikák legnagyobb részét budapesti gyógyszertár üzemelteti, de van debreceni, kőszegi, balatonalmádi, edelényi, sőt rumi patikának is netes gyógyszertára.

Az egyik legrégebbi netes gyógyszertár a homeopatika.hu, amelyet a fővárosi Gazdagréti Gyógyszertár működtet. Antalné Borics Beatrix irodavezető a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott: az internetes értékesítés ha lassan is, de biztosan növekszik, és bár mindössze a teljes forgalom fél százalékát teszi ki, a tulajdonosok folyamatosan fejleszteni, bővíteni tervezik a weboldalt és az online vásárlási lehetőséget. A webpatika homeopátis szerekre specializálódott, így nem csoda, hogy itt ezek a leginkább keresettek, ugyanakkor kozmetikumokat, gyógytermékeket is rendelnek tőlük. A házhozszállítás lehetőségét főleg a kismamák és a távolabbi kerületben élők értékelik és használják ki; az ősztől tavaszig terjedő szezonban havonta 150 megrendelést adnak le a homeopatika felületén.

A Vas megyei Arcanum gyógyszertár azonos nevű webpatikája ennél is több, havi 400-500 vevőt szolgál ki. Szabó Piroska gyógyszertárvezető elmondta: összforgalmuk 25-30 %-át már az online értékesítés adja, amely nélkül már be kellett volna zárniuk hagyományos gyógyszertárukat. A kis falusi patikából az egész országból rendelnek, főleg kozmetikumokat és gyógytermékeket, a netes bevételnek csak mintegy 10 %-a származik gyógyszerekből.

Azonban vannak olyan webpatikák is, amelyek lényegesen rosszabbul teljesítenek. Hajdú-Bihar megyében például úgy látszik, egyelőre kevesen élnek az online gyógyszervásárlás lehetőségével: a debreceni székhelyű webgyógyszertárnak például átlagosan fél évente egy vásárlója akad. Mint a patika vezetője elmondta, ők is inkább az akciós, illetve a másutt nem beszerezhető árukat keresik.

Legolvasottabb cikkeink