• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Háromszorosára emelték a magisztrális díjat

Lapszemle 2023.11.17 Forrás: Telex
Háromszorosára emelték a magisztrális díjat

Az elmúlt napokban nagy szakmai vita bontakozott ki a magisztrális gyógyszerek körül. 

Egy szerda este megjelent kormányrendelet háromszorosára emelte az úgynevezett magisztrális gyógyszerek, azaz a gyógyszertárban helyben kikevert készítmények készítési díját. A Pintér Sándor belügyminiszter mint egészségügyért felelős kormánytag által jegyzett 47/2023. (XI. 15.) BM rendelet értelmében az új díjszabás már november 16. csütörtöktől érvényes, írja a Telex

Az elmúlt napokban nagy szakmai vita bontakozott ki a magisztrális gyógyszerek körül, miután Novák Hunor gyerekorvos egy Facebook-bejegyzésben azt írta, hogy több gyógyszerész anyagi okokból megtagadta az általa felírt, helyben elkészítendő gyógyszer elkészítését, miközben erre nem is lenne jogi lehetőségük – ez utóbbit a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) is megerősítette neki. Az elkészítés megtagadása mögötti anyagi ok, hogy a szükséges alapanyagok nincsenek készleten, a beszerzésük költséges, és mivel csak nagyobb kiszerelésben érhetők el, miközben ritkán van rájuk szükség, nagyrészt rajtuk marad, ami jelentős veszteséget jelent.

A bejegyzés miatt számos gyógyszerész felháborodásának adott hangot, amiért Novák a nyilvánosság előtt kritizálta őket. A reakciók között előkerült a logisztikai problémák és az állami alulfinanszírozottság problémája mellett az is, hogy a gyógyszerészek gyakran találkoznak rossz magisztrális receptekkel.

Ez utóbbira problémára hívta fel a figyelmet Dobson Szabolcs gyógyszerész, gyógyszer-engedélyezési szakértő is, aki az Egészségügyi szakirodalmi tallózó nevű Facebook-csoportjában már korábban is több bejegyzést szentelt a témának, amellett kardoskodva, hogy a magisztrális gyógyszerek területe Magyarországon régóta mélyreható és gyors reformra szorul, mert sok orvos szokásjog alapján, örökölt receptekből ír fel ilyen készítményeket, amelyek gyakran korszerűtlenek, általában nincs tudományos bizonyíték vagy vizsgálat a hatásosságukról, és jobb esetben csak indokolatlanok, rosszabb esetben akár károsak is lehetnek, miközben a szabályozó hatóság nem tesz semmit a helyzet tisztázása érdekében.

Az Indexen egyébként csütörtök reggel megjelent egy cikk a témában, ebben a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Hankó Zoltán többek között arról is beszél, hogy a magisztrális gyógyszerek díja több mint húsz éve változatlan, de „a díj korrekciójáról a kamara két évvel ezelőtt megállapodott a jogalkotóval, bevezetésére a közeli napokban kerülhet sor” - idézi a Telex

Legolvasottabb cikkeink