• Pollen
  • Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

   Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

  • Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

   Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

  • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

   Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

   Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

  • Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

   Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

  • Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

   Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

Hatékonyabban szűrik a daganatokat

Lapszemle 2018.06.18 Forrás: Kisalföld Szerző:
Hatékonyabban szűrik a daganatokat

Két korszerű ultrahangkészülék mellett egy új mammográf is érkezett a mosonmagyaróvári Karolina Kórházba.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ pályázatának támogatásával az elmúlt hetekben a mosonmagyaróvári Karolina Kórház szakrendelései számára ultrahangkészülékeket szerzett be a korai stádiumú daganatok felismerésére - írta a Kisalföld.

- Intézményünk célja, hogy az egynapos és ambuláns ellátás keretében olyan fejlesztések legyenek, melyek során gyors diagnózist tudunk biztosítani. Az új berendezésekkel olyan vizsgálatokat tudunk elvégezni, melyekért eddig más intézménybe, akár magánellátó helyekre kellett a betegeknek menniük. További 300 millió forintos eszközigényt jeleztünk az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak, főként a rendelőintézet, az ambuláns és egynapos ellátás segítésére - hangsúlyozta dr. Bertalan István, a kórház főigazgató főorvosa.

A röntgendiagnosztikai osztályra került az egyik korszerű ultrahangkészülék. Dr. Takler Ágnes osztályvezető tájékoztatása szerint a berendezés egy régit vált le: „A most kapott készülék jobb felbontással dolgozik. Jobb minőségű érvizsgálatra alkalmas, egyes szervek szöveteinek vérellátását is meg tudja mutatni, de a gyulladások is jól láthatóak vagy az, hogy egyes gócoknak milyen a keringésük.” Az új ultrahangkészülék két olyan fontos funkcióval is rendelkezik, amit az eddigi eszközeinkkel nem tudtunk elvégezni. Az egyik ilyen a kontrasztanyagos ultrahangvizsgálat, mely által a CT-vizsgálatokat is ki lehet váltani. Szövődmény- és sugárterhelés nélkül kimutathatók az elváltozások, s gyorsan kiderül az is, hogy jó avagy rosszindulatúak a máj- és veseelváltozások, kell-e mintát venni. Ugyanakkor a bőr, pajzsmirigy, emlő, ízületek szövetének keménysége is megfigyelhető vele. Ehhez hasonló vizsgálatot még a győri kórházban sem tudnak végezni.

Szintén a napokban érkezett az országban legkorszerűbb ilyen eszközként az a mammográf, mely az emlődiagnosztikát erősíti. Ez tomoszintézisre is használható, azaz több szögből készít gyors felvételeket, melyek a digitális feldolgozás után rétegzett képet adnak. Az osztályra a közeljövőben még egy új, digitális röntgenberendezést is várnak. - Jobb a leképzése, szélesebb körű és pontosabb vizsgálatokra alkalmas - értékelte a kardiológiai szakrendelésre szintén most érkezett ultrahangkészüléket dr. Hati Krisztina, a kardiológiai osztály vezetője. Hozzátette: a meglévő 15 éves eszköz munkáját egészíti ki a korszerű berendezés.

 

Legolvasottabb cikkeink