• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jól működő rendszerrel lehet visszaszorítani a kórházi fertőzéseket

Lapszemle 2023.12.11 Forrás: hirklikk.hu
Jól működő rendszerrel lehet visszaszorítani a kórházi fertőzéseket

"Nem szabad elfelejteni, hogy nem elég egy rendelet, előírás, vagy szabály megalkotása, hanem a benne dolgozókkal ezt meg kell ismertetni."

A kórházi fertőzéseket a legnagyobb óvatosság mellett sem lehet 100 százalékban eltűntetni, viszont a legnagyobb gondossággal, a szigorú szabályok betartásával nagyon komolyan csökkenteni lehet a számukat – mondta a Hírklikknek Pusztai Erzsébet orvos, korábbi egészségügyi államtitkár. Ehhez pedig jól működő rendszer kell, hogy a megfelelő számú dolgozó, normális, megtervezett munkarendben, jó dologi feltételek között tevékenykedhessen.

A kórházi fertőzések száma mégis, mindig is tabutéma volt az egészségügyben. Mi ennek az oka? 

Igazából, normális körülmények között a kórházi fertőzés nem tabutéma, mert mindenki tudja, hogy a kórház veszélyes üzem. A kórházhigiéne egy külön tudományág. Nagyon komoly szabályai vannak annak, hogy egy kórházban hogyan kell eljárni a különböző osztályokon, külön tudomány az, hogyan kell tisztítani, fertőtleníteni, takarítani. Ehhez még hozzátartozik, hogy külön tudomány az antibiotikus kezelés jó megszervezettsége. Az, hogy egy kórházban a fertőzések hogyan alakulnak, három fő tényezőn múlik. Az egyik az, hogy ezeket a kórházhigiénés szabályokat ismerik-e, működnek-e az előírások, a szakszemélyzet betartja-e őket, beleértve a takarítókat is, és mellette van-e kellő ellenőrzés. Mert fertőzés mindig mindenhol előfordulhat. Különösen ott, ahol sebészeti beavatkozások vannak. Ezért a kórházhigiénében rendkívül figyelmesnek és óvatosnak kell lenni. Ha bármelyik területen valamit elhanyagolnak, akár a kezdeti előírások nem elég korrektek, akár a végrehajtás nem működik rendesen, és nincs elég pénz az ehhez szükséges anyagokra – például korszerű fertőtlenítőszerekre –, akkor bizony nagyon komolyan terjedhetnek a kórházban a fertőzések. Olyan körülmények között pedig, amikor még a kézfertőtlenítésre sem jut elég anyag, vagy nem tartják be például a kézhigiénét, nem lehet csodálkozni rajta, hogy a fertőzés képes terjedni. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ novemberben azt közölte, változtatni fognak a fertőtlenítés jelenlegi gyakorlatán. Mégpedig azért, mert egy friss angliai kutatás szerint nem mindig hatékonyak a hagyományos, a hazai kórházakban is alkalmazott klórtartalmú fertőtlenítőszerek az egyik, súlyos hasmenést okozó baktériummal szemben…

Már nagyon régóta ismertek nem csak hagyományos fertőtlenítőszerek. Az, hogy ez a kutatás igazolta, hogy a hagyományos szerek például erre a nagyon ellenálló kórházi baktériumra – amit úgy neveznek, hogy Clostridium difficile –, nem hatásosak, csak megerősítette azt, amit eddig is tudtak. (...)

Akkor mi a megoldás?

Jól működő rendszer kell. Nem lehet pusztán csak azzal foglalkozni, hogy mi van a kórházi fertőzésekkel, amikor nincs elég dolgozó, amikor a nővér úgy rohan az egyik ágytól a másikhoz, hogy nem is lenne ideje kezet mosni, mert olyan a helyzet, hogy rohanni kell, és kevesen vannak. Ilyen körülmények között elég nehéz ezeket a szabályokat betartani. Tehát kellő számú dolgozó, normális, megtervezett munkarend, megfelelő dologi feltételek kellenek, a rendszer akkor tud jól működni.

Legolvasottabb cikkeink