• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

"Kényszertartásban dolgoznunk úgy, hogy a betegnek folyik a nyála"

Lapszemle 2023.09.05 Forrás: rtl.hu

Az emberekben van egy zsigeri elutasítás és félelem a fogorvosokkal szemben, holott ők csak jót akarnak a betegeknek.

A közhiedelem szerint fogorvosnak lenni nehéz, sőt ez az egyik legnehezebb diplomás hivatás, amely jelentős mentális terheléssel is jár. Az rtl.hu által megkérdezett magyar fogorvosok szeretik a szakmájukat, aminek sok szép oldaláról számoltak be. Azonban nehézségeket is bőven említettek: a kudarc, a kiégést okozó monotónia és a rossz munkakörülmények is veszélyeztethetik a fogászok testi-lelki egészségét. 

Mint általában a legtöbb orvos, szeretek segíteni az embereken. A másik része pedig az érzelmi kötődés, hogy fantasztikus kapcsolatokat lehet építeni – mondta egy budapesti fogszabályozó fogorvos, amikor arról kérdeztük, mit szeret leginkább a hivatásában. A szakember, akit a cikkben Gergelynek fogunk nevezni hozzátette, a fogszabályozás általában hosszabb kezelést jelent, amikor kifejezetten családias, illetve baráti kapcsolatok alakulhatnak ki a páciensekkel. Szerinte az emberekhez való kapcsolódás és a segítségnyújtás a két legfontosabb része a munkájának.

Alapvetően szeretek az embereken segíteni. Ha valakinek van egy fájdalma, esztétikai vagy funkciós zavara, ami nyomasztja a mindennapokban, akkor jó érzéssel és sikerélménnyel tölt el, ha meg tudom oldani a problémáját – fogalmazott Gyula, szintén budapesti fogszakorvos és egyetemi oktató. Sándor, Nógrád megyei fogorvos ugyancsak arról beszélt, hogy örömöt okoz neki, ha segíteni tud az embereken. Számára is ez a legfontosabb a szakmában, sikerélménnyel tölti el.

A nemzetközi hírforrások inkább a fogorvos hivatás árnyoldalait hangsúlyozzák: ezt a munkát a legnehezebbek között tartják számon, és rendszeresen szerepel azokon a listákon, amelyek a leggyűlöltebb szakmákat összesítik. Bár arról a közhiedelemről nincsenek igazán hitelt érdemlő statisztikai adatok, hogy a fogászok körében fokozottabb az öngyilkosságra való hajlam, az biztos, hogy mentálisan kifejezetten leterhelő munkát végeznek.

De mit mondanak erről az rtl.hu-nak nyilatkozó magyar fogorvosok? Szerintük jól érzékelhetően belefásulhatnak munkájukba azok, akik hosszú ideig vannak a szakmában. Gergely csak nemrégiben fogalmazta meg magában, hogy az orvosok kiégését szerinte leginkább a monotónia okozza, vagyis ha valaki „hétfőtől péntekig ugyanazt a munkát végzi”. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink