• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kevesen használják ki a betegség után járó adókedvezményt

Lapszemle Forrás: Világgazdaság Online

A tartósan betegek közül sokak visszamenőleg is igényelhetik.

Évről évre nő azoknak a száma, akik igénybe veszik a fogyatékosságuk vagy krónikus betegségük miatt járó adókedvezményt. A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól kapott adatok szerint, míg 2008-ban még alig több mint 67 ezren, 2012-ben már majdnem 88 ezren éltek a fogyatékosság és tartós betegség után igénybe vehető szja-kedvezménnyel. Ez öt évvel ezelőtt még évi 2,7 milliárd forintot tett ki, tavalyelőtt azonban elérte a 4,7 milliárdot – írja a Világgazdaság – online.

Az összeg növekedésének nem csak az igénylők számának emelkedése az oka. Az összevont adóalapból leírható kedvezmény mértéke a minimálbér 5 százaléka, ami ugyancsak nőtt: 2008-ban még csak 3450, 2012-ben már 4650 forint volt havonta, az idén már 5075 forint.

Vélhetően ennél is jóval többen és több adót takaríthatnának meg, ha minden érintett igénybe venné az adókedvezményt. Magyarországon összesen mintegy kétmillióan élnek fogyatékossággal vagy krónikus betegséggel: az értelmi, látás-, hallás- és mozgássérültek mellett a kormányrendelet az utóbbiak közé sorol számos daganatos, emésztőszervi és anyagcsere-betegséget, súlyos pszichés zavart, de többféle szív-érrendszeri és cukorbetegség is feljogosít a kedvezményre. Aminek persze alapfeltétele, hogy az illető rendelkezzen adóköteles jövedelemmel. A súlyos betegségben szenvedők, illetve a fogyatékossággal élők nagyobb része azonban nem dolgozik, jóllehet erre csak következtetni lehet a különféle statisztikákból.

A KSH adatai szerint a foglalkoztatás 2011-ben 60,8%-os volt az egészségesek, míg mindössze 18,1 százalékos a megváltozott munkaképességűek között. Ez utóbbi kategória azonban csak részben fedi le az említett több mint kétmilliós populációt, ráadásul továbbra is jelentős számban, több mint 425 ezren vannak köztük a korábbi rokkantnyugdíjasok – jelenleg rokkantsági ellátásban részesülők, akik csak korlátozottan vállalhatnak munkát, ha nem akarják elveszíteni a juttatásukat – sorolja a portál, amely megírja azt is, hogy a KSH statisztikájából az is kiderül, hogy az érintettek közül 1,1 millióan már elmúltak 60 évesek. Mindezeket figyelembe véve is valószínűsíthető, hogy a jelenleginél legalább kétszer-háromszor több fogyatékkal élő és krónikus beteg élhetne az adókedvezménnyel, amit öt évre visszamenőleg is igénybe lehet venni.

Legolvasottabb cikkeink