• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kollégáival elhivatottan dolgozik a betegek gyógyulásáért

Lapszemle 2023.09.07 Forrás: zaol.hu
Kollégáival elhivatottan dolgozik a betegek gyógyulásáért

Dr. Béli Lászlótól számos fortélyt elsajátított, mivel olyan műtéteket hajtottak végre, melyek túlnőttek a II. szintű megyei kórház hatósugarán.

Közel öt esztendeje, hogy a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház Urológiai Osztályát dr. Kozma-Bognár Tamás vezeti. A főorvost arra kértük, mutassa be, milyen hátteret adott szakmai fejlődéséhez az intézmény, illetve a megszerzett tapasztalatnak hogyan veszi hasznát az osztály irányításában, írja a zaol.hu

Dr. Kozma-Bognár Tamás a kezdetekről szólva elmondta, egyetemi tanulmányai után másfél évet töltött Szegeden, az Urológiai Klinikán, majd 2005-ben dr. Béli László főorvos, a Zala Megyei Kórház osztályvezetője hívta Zalaegerszegre. Mint fogalmaz, az elejétől be lettek fogva, az urológián kevés orvos dolgozott akkoriban is. A sok munka gyors fejlődési lehetőséget kínált, hiszen a sebész szakmánál az a legjobb, ha a szakember minél többet operál. Dr. Béli Lászlótól számos fortélyt elsajátított, mivel olyan műtéteket hajtottak végre, melyek túlnőttek a II. szintű megyei kórház hatósugarán. Ezt a lehetőséget kihasználva sok olyan beavatkozást végezhetett, amit kortársai csak láttak, vagy legfeljebb segédkezhettek benne.

Tudását közben országos és európai kongresszusokon gyarapította. Egyik speciális érdeklődési köre az anti inkontinencia - azaz a vizelettartási problémákat orvosló – műtét lett, ami részben urológiai, részben nőgyógyászati jellegű. Az egyik téves elgondolás az urológiáról, hogy itt csak férfi betegeket gyógyítanak, holott a páciensek fele nő. A hölgyeknél a kismedencei izmok, szalagok gyengülése miatt különböző fokú anatómiai eltérések keletkezhetnek, melyeket többféle műtéti megoldással lehet korrigálni a minimál invazív hüvelyi műtétektől kezdve a hasi területet érintő (nyitott, vagy laparoscopos) műtétekig.

Ezek a beavatkozások jelentős életminőség javulást eredményeznek, legtöbbször végleges megoldást nyújtva. A jó eredményeket látva a nőgyógyász kollégák nemcsak a vármegyéből, hanem például Veszprém térségéből is szakmai segítséget kérnek. Ugyancsak sokan nem gondolják, hogy az urológiai műtétek nagy részét tumoros megbetegedések miatt végzik. Ezzel kapcsolatban az osztályvezető főorvos megjegyzi, hogy sajnos egyre fiatalabb pácienseik is vannak.

Dr. Kozma-Bognár Tamás azt is fontosnak tartja, hogy a Szent Rafael Kórház Urológiai Osztálya aktívan bekapcsolódjon a szakmai rendezvényekbe, s ha kell kezdeményező szerepet is vállaljon. Ennek eredményeként szeptember első napjaiban Zalaegerszegen tartotta éves vándorgyűlését a Magyar Urológus Társaság Dunántúli Szekciója.

További részletek a zaol.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink