• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megszólalt az ezerméteres mélységben életet mentő magyar orvos

Lapszemle 2023.09.13 Forrás: hvg.hu - szeretlekmagyarorszag.hu
Megszólalt az ezerméteres mélységben életet mentő magyar orvos

“Egy kis intenzív osztályt kellett berendezni 1050 méter mélyen”.

Két és fél nap kellett ahhoz, hogy biztonságban a felszínre emeljék Mark Dickey barlangkutatót, akinél tíz nappal ezelőtt emésztőrendszeri vérzés alakult ki a dél-törökországi Taurus-hegység Morca-barlangjában. Mentésében számos ország részéről összesen több százan vettek részt, a hvg.hu pedig elérte az egyik magyar orvost, Zádor Zsófiát, aki elsőként ért le Dickeyhez. Az intenzív osztályon dolgozó orvos az akadozó térerő ellenére mesélt Törökországból arról, milyen nehézségekbe ütköztek az akció során, elmondta, mitől nehezebb egy barlangban ellátni valakit, mint az űrben, és elárulta, hogyan esznek, alszanak vagy járnak mosdóba ezer méterrel a föld felszíne alatt.

...

Zsófia a barlangi ellátást ahhoz hasonlította, mint amikor az űrben kell ellátni egy beteget, a civilizációtól elzárva. Igaz, ott jobban fel vannak készülve az ilyen helyzetekre, és rendelkezésre áll a megfelelő felszerelés, Törökországban viszont egy amúgy is nehezen járható barlangba kellett ezeket levinni.

“Egy kis kórházat rendeztünk be, kis intenzív osztállyal, minél kevesebb elektronikai eszközzel, amelyeket aránylag könnyen tudunk szállítani” – meséli és hozzáteszi, szakértelemből nem volt hiány. Az orvosi csapat leginkább (Zsófiához hasonlóan) intenzív osztályon dolgozó és aneszteziológus szakemberekből állt össze, akiknek komoly tapasztalatuk volt a heveny, gyomorban vagy bélrendszerben kialakul vérzések kezelésében.

...

Zsófia végül egy nappal Mark Dickey előtt, vasárnap este ért a felszínre, és mint mondja, egy ideig nehezen tudta helyre tenni érzéseit. Tudta ugyanis, hogy még sok idő kell ahhoz, hogy betege is biztonságban visszajusson, ezalatt pedig nem kizárt, hogy állapota is romlani fog. Igazán csak hétfőn este könnyebbült meg, amikor megpillantotta a hordágyat és rajta az amerikai férfit, akit sikeresen átadtak a mentősöknek, az önfeledt ünneplés csak ezután következett.

...

Közben az amerikai barlangász is megszólalt. A szeretlekmagyarorszag.hu beszámolója szerint Mark Dickey Facebook oldalán köszönte meg többek között a magyar segítőknek, hogy megmentették az életét:

"Hello mindenkinek! Szeretném megköszönni mindenkinek a felém áramló támogatást és jókívánságokat. Kijöttem a Morcából és az intenzív osztályon vagyok. Ijesztő élmény volt, eddig most álltam legközelebb a halálhoz. Igazán nagyra értékelem mindazokat az embereket, akik részt vettek mind az életem megmentésében, mind pedig abban, hogy segítettek kijutni egy ilyen mély barlangból.

Minden elismerésem Jessica Van Ordnak, aki szó szerint megmentette az életemet a gyorsaságával és elkötelezettségével, ahogyan kijutott az 1000 méteres mélységből, és visszatért az életben maradásomhoz szükséges mennyiségű folyadékkal. Nagy Dénes Ákos barátomnak és orvosomnak, aki koordinálta a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosi és barlangi mentési munkálatait. Dr. Zádor Zsófia Erzsébetnek, Sándor Zsoltnak, Mészáros Józsefnek és mohának, akik olyan gyorsan megérkeztek Jessica után!” - írta posztjában az amerikai barlangász.

További részletek a cikkekben.

Fotó: Facebook

Legolvasottabb cikkeink