• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Minimálbérről és munkaviszonyról szó sem lehet

Lapszemle 2023.09.15 Forrás: nepszava.hu
Minimálbérről és munkaviszonyról szó sem lehet

A családokat egy szakértő látogatja meg az otthonukban, akinek az a feladata, hogy elbírálja a gyerek önellátási képességét.

Noha alig 23-45 ezer forinttal emelkedett a hozzátartozóikat családi körben gondozók díjazása az elmúlt 13 évben, a Belügyminisztérium szerint a kabinet elkötelezett a témában. Amíg 2006-ban az ápolási díj esetében a legalacsonyabb összeg a minimálbér harmada, a legmagasabb pedig a fele volt, most a legalacsonyabb ápolási díj a minimálbérnek alig az ötöde, a kiemelt díj esetében pedig kevesebb mint a harmada, írja a Népszava

Minden további emelés meghatározása a mindenkori költségvetés helyzetének függvénye”. A többi között ez a válasz érkezett a Belügyminisztériumtól arra a kérdésünkre, tervezi-e az Orbán-kormány az ápolási díj emelését. Megkérdeztük azt is, hogy a szervező aHang nevű civil szervezet meghívása ellenére miért nem ment el múlt csütörtökön a témában tartott egynapos demonstrációra – vagy ahogy a szervezők fogalmaztak, kiállásra – a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár, illetve tervezi-e Fülöp Attila, hogy a közeljövőben meghallgatja az érintetteket. Ezekre nem érkezett válasz.

Jelenleg több, mint 30 ezren részesülnek ápolási díjban. Ők azok, akik akár a nap 24 órájában egy olyan hozzátartozójukat ápolják, aki tartós gondozásra szorul, súlyos betegségben szenved vagy fogyatékkal él. De csak egyenesági hozzátartozó – szülő, nagyszülő, gyerek, férj, feleség, testvér – után jár pénz, az, aki például a meghalt testvére beteg gyerekét, esetleg az állandó felügyeletre szoruló élettársát, vagy apósát, anyósát gondozza, egy forintot sem kap.

A minisztérium szerint a gyermeküket ápolók helyzetét legalább már megoldották, ám valójában ez sem igaz. Az ugyanis pontozáson múlik, hogy erre jogosult lesz-e a szülő, vagy csak az ápolási díjat kaphatja, esetleg még azt sem. Tíz kategóriából álló értékelés alapján dől el, milyen jogcímen és mennyi pénzt kaphat. A családokat egy szakértő látogatja meg az otthonukban, akinek az a feladata, hogy elbírálja a gyerek önellátási képességét. Annak a betegnek jár a legtöbb pont, aki teljes segítséget igényel az étkezésben, öltözésben, vetkőztetésben, egyedül nem képes eljutni oktatási vagy nevelési intézménybe, és viselkedése miatt elszigetelődik a környezetétől. A köztes állapot pontozása a szakértő egyéni mérlegelésén múlik.

További részletek a nepszava.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink