• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem működik a klíma több budapesti műtőben - az SE cáfol

Lapszemle Frissítve 2019.07.03
Nem működik a klíma több budapesti műtőben - az SE cáfol

A hőség miatt lett rosszul operáció közben a napokban az egyik alkalmazott a budai Kútvölgyi kórházban - az egyetem cáfol.

Közel negyven fok, a steril levegő hiánya, a nyílt műtéti sebbe csöpögő verejték, a hőség miatt operáció közben kidőlő műtős személyzet – a magyarhang.org több forrásból származó információi szerint 2019 nyarán ilyen viszonyok között folynak műtétek a Semmelweis Egyetem több klinikáján. A problémáról évek óta tudnak az illetékesek, ám néhány, a fertőző levegő melegágyának számító mobilklíma beüzemelésén, no meg a fertőzéssel kapcsolatos adatok eltitkolásán kívül mégsem történik semmi.

A hőség miatt lett rosszul operáció közben a napokban az egyik alkalmazott a budai Kútvölgyi kórházban. (Teljes, hivatalos nevén: Semmelweis Egyetem – SE, Kútvölgyi Klinikai Tömb.) Az intézményt jól ismerő forrásaink elmondása szerint a műtőkben évek óta nem működik a klímaberendezés, a felújítást arra hivatkozva halogatták, hogy hamarosan úgyis költözik a kórház. A nyári melegben a műtőben 31 fokot mértek, ami lámpák alatt 35 fok is lehet. A sebészek fejkendőt kötve és egyéb „házi praktikákat” alkalmazva próbálják felfogni izzadságukat - írták.

A lap értesülései szerint ugyanilyen rossz a helyzet a Semmelweis Egyetem több más intézményében is. Úgy tudjuk, a szokatlanul meleg júniusban nap elején 30, nap végén azonban már 36-38 fokos melegben dolgoztak több műtőben, köztük az 1-es Sebészeti Klinikán, az 1-es és 2-es Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán és az Urológiai Klinikán. Annak ellenére van ilyen meleg, hogy a műtőket „átmenetileg” mobilklímákkal szerelték fel. Ezzel a megoldással azonban nem az a legnagyobb baj, hogy nem hatékony: sokkal nagyobb probléma, hogy az otthoni használatra alkalmas berendezések alig cserélik a levegőt és így olyan mértékben növelik a fertőzésveszélyt, hogy alkalmazásuk alap esetben nem engedélyezett. Információink szerint hasonlóan rossz a viszonyok vannak a műtét utáni őrzőkben is, ahol a steril levegő legalább annyira fontos, mint a műtőkben.

A helyzet tehát súlyos betegbiztonsági és munkavédelmi aggályokat is felvet, ennek ellenére évek óta nem változik semmi. Azt, hogy a fenti okokból kifolyólag ténylegesen mennyivel nő a fertőzések, illetve a fertőzések miatti halálozások száma, senki nem tudja, mivel az Emberi erőforrások Minisztériuma (Emmi) továbbra is titkolja az ezzel kapcsolatos – szerencsésebb országokban intézményi szinten transzparens – adatokat, noha ezek nyilvánossá tételről bírósági ítélet is született. Hogy miért is fontos a műtők hűtése és steril levegője, pontosan és közérthetően megfogalmazza „Az országos tisztifőorvos módszertani levele a műtéti sebfertőzések megelőzésére” című 2019-es dokumentum, ami az antsz.hu honlapon bárki számára elérhető. (A dokumentumot a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya állította össze.)

További részletek a cikkben.

A Semmelweis Egyetem reagált a cikkre:

"Valótlan az az újságírói értesülés, miszerint a Semmelweis Egyetem mintegy 40 klinikája közül több esetében is súlyos gondok vannak a műtők hűtésével. Tény ugyanakkor, hogy a Semmelweis Egyetem telepített hűtőegységei jellemzően a telepítéskori szakmai előírások alapján 35°C külső hőmérsékletre lettek tervezve. Épp ezért a nyári hőmérsékleti csúcsok esetén a rendszerek kapacitásai nem elegendőek, hiszen a napjainkban akár 40-45°C tartós külső hőmérséklet kezelése az elvárás. Az egyetem klíma berendezéseinek karbantartása folyamatos,; az elmúlt időszakban a meglévő egységek korszerűsítése mellett új légkondicionáló berendezések beszerzése történt meg az egyetem több klinikáján is.

A Nőgyógyászati Klinika két telephelyén ugyanakkor egyes műtőkben lévő klíma berendezéseket cserélni szükséges, azok elégtelen működése miatt. Mind a Baross utcai telephelyen, mind az Üllői úti telephelyen a beszerzést az egyetem elindította, az elérhető legkorszerűbb berendezés közbeszerzése zajlik jelenleg. Az átmeneti időszakban a beavatkozások megfelelő ütemezésével biztosítják a műtétek zavartalanságát.

A Kútvölgyi Klinikai Tömbben működő II. Számú Sebészeti Klinika igazgatója az említett, hőség miatti rosszullétről nem értesült. A Kútvölgyi Klinikai Tömbben lévő egyetemi klinikák folyadékhűtőjét az intézmény korábban már megjavíttatta, a jelenlegi hibákat garanciális kötelezettségként kívánja megjavíttatni. A Semmelweis Egyetem rendelkezik minden szakhatósági engedéllyel, az intézmény betartja a legszigorúbb munkahelyi előírásokat. Az illetékes hatóság - a törvényi előírásoknak megfelelően - rendszeres ellenőrzést tart az egyetemen."

Legolvasottabb cikkeink