• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Pszichoterror a munkahelyen: az őrület határán vagyunk, de szólni nem merünk

Lapszemle Forrás: beol.hu

Sokan szenvednek a munkahelyi pszichoterrortól.

Szólni nem mernek, mert félnek, hogy lapátra teszik őket. Pedig jobb lenne védekezni. A beol.hu portálja annak nézett utána, hogy  mennyire elterjedt nálunk ez a jelenség, s mit tehetnek az ilyen helyzetbe kerülő munkavállalók.

A mobbing, vagy magyarul munkahelyi pszichoterror, olyan konfliktussorozatot jelent, mely folyamatban egyes munkatársakat gyakori támadások, bírálatok, piszkálódások érnek kollégáik, vagy vezetőik részéről. Pszichoterrorról akkor beszélünk, ha a támadásnak kitett személy legalább fél éven át és hetente minimum egyszer kénytelen elszenvedni munkatársai, főnökei felé irányuló bántó magatartását. Az inzultált munkatárs folyamatosan feszült, szorong, vérnyomás- és alvásproblémákkal küzd, sorozatos megbetegedéseken esik át, végső esetben munkaképtelenné válik, vagy felmond és munkahelyet vált.

További veszélyei az egyénre nézve, hogy az idő múlásával a csoportban egyre kevésbé mernek megszólalni, társaságkerülőkké, az emberekkel általában véve is bizalmatlanokká válnak, a kritikával szemben túlérzékenyek, sértődékenyek vagy agresszívak lesznek.

Nyilvánvaló, hogy a pszichoterror veszélyes az áldozatra, rombolja a munkahelyi kapcsolatokat, sérül a munkahelyi csoport, illetve a szervezet működésének hatékonysága, visszaveti a termelékenységet és rontja a munkamorált.

Általában a vezetői hozzá nem értésen, érdektelenségen múlik, hogy egyes munkahelyeken elharapózik a mobbing. Kiváltó ok lehet a munkahelyi feszített tempó, a munkanélküliségtől való félelem miatti nagy nyomás, a pontatlan munkaköri leírások, melyekből nem világos, hogy kinek mi a feladata, a túlzott felelősséggel járó munkából eredő stressz, a támadó nagy tekintélye, ami által a vezető szinte „felhatalmazva" érzi magát a pozíciójával való visszaélésre (gúnyolódásra, megalázásra).

Kutatások igazolták, hogy bizonyos feltételek mellett bárki lehet áldozat! A folyamatos stressz, az állandó félelem és gyomorgörcs persze hosszú távon beszűkíti az ember figyelmét, szétszórtabbá válik, hibázni kezd és beindul az ördögi kör: hibái miatt egyre jobban kritizálják, ami miatt ő egyre intenzívebben szorong és újra csak elront valamit.

Tény, hogy a magyar gazdaságban még kevés figyelmet fordítanak a munkahelyi pszichoterror által okozott veszteségekre. Alig-alig találkozunk olyan törekvéssel, amely a mobbing megelőzését szolgálná. A gazdaságkutatók szerint azonban a jövő évtizedekben a gazdaság növekedésében az egyik fő szerepet az emberi tényező – a dolgozó testi, lelki, szellemi, ökológiai, szociális egészsége – játssza majd – emeli ki a portál.

Legolvasottabb cikkeink