• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Rákkeltőnek nyilváníthatja a WHO az aszpartámot

Lapszemle 2023.06.30 Forrás: hvg.hu
Rákkeltőnek nyilváníthatja a WHO az aszpartámot

Az IARC határozata azért különlegesség, mert a WHO adalékanyagokkal foglalkozó bizottsága 1981 óta töretlenül azt állította, hogy az aszpartám biztonságos.

Rákkeltő anyagnak nyilváníthatja a jövő héten az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) a világ egyik legnépszerűbb édesítőszerét, az aszpartámot – írja a Reuters nyomán a hvg.hu. Az anyagot szinte biztos, hogy mindenki bevitte már valahogyan a szervezetébe: használják cukor helyett rágógumikban, szénsavas üdítőkben (például a Coca-Colában is).

Korábban az IARC határozatai alapján perek indultak korábban a káros, rákkeltő anyagok használata miatt, vagyis egy-egy ilyen határozat megjelenése komoly nyomást gyakorol az élelmiszergyártókra is.

Az IARC határozata azért különlegesség, mert a WHO adalékanyagokkal foglalkozó bizottsága 1981 óta töretlenül azt állította, hogy az aszpartám biztonságos, biztonságosan fogyasztható. A két testület várhatóan össze fogja hangolni az aszpartámmal kapcsolatos álláspontját.

Legolvasottabb cikkeink