• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Spóroltak a fűtésen, mindketten meghaltak

Lapszemle 2023.12.09 Forrás: Telex
Spóroltak a fűtésen, mindketten meghaltak

Az idős testvérpár nem a tanyavilágban vagy egy alkalmi szálláshelyen élt, hanem Budapesten, egy klasszikus belvárosi polgári lakásban.

A szomszédoknak gyanús lett, hogy napok óta nem látták a nyugdíjas testvérpárt. A legrosszabbtól tartottak, ezért kihívták a rendőrséget és a mentőket. Mire a rendőrök bejutottak a lakásba, a testvérpár egyik tagja már halott volt. Kihűlés okozta a halálát. A másik idős ember még élt, amikor rátaláltak, de már nem volt eszméleténél. A kórházba szállítás után azonban ő is meghalt, írja a Telex

Mindez pár éve történt, egy egyébként nem túl hideg téli napon. Az idős testvérpár nem a tanyavilágban vagy egy alkalmi szálláshelyen élt, hanem Budapesten, egy klasszikus belvárosi polgári lakásban, de a kevés nyugdíjuk miatt a fűtésen próbáltak spórolni. Az esetről az egyik helyszínre kiérkező mesélt nekünk. Munkája során minden évben találkozott legalább egy-két hasonló halálesettel a fővárosban. Nem ez volt az első.

Magyarországon minden évben százak halnak meg kihűlés miatt, és ahogy az idős testvérpár története is mutatja, korántsem csak az utcán élő hajléktalan embereket fenyegeti ennek veszélye. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2022-es adatai is azt mutatják, hogy a jellemzően idős emberek legtöbbször saját otthonukban vesztették életüket.

Tavaly 282-en haltak meg – ahogyan a hivatalos statisztika fogalmaz – „az igen nagy hideg miatt”. Ezek azok a halálesetek, amelyeknél a halál elsődleges okaként a kihűlést jelölték meg. A kihűléses halálesetek 61,7 százaléka az áldozatok otthonában történt, és csak közel 20 százalékuk fordult elő utcán, közterületen. Vagyis tavaly több mint 170 ember halt meg az otthonában a hideg miatt.

Nem nehéz kitalálni, mi állhat emögött: olyan idős emberek haláláról van szó, akik valamilyen okból nem tudták rendesen felfűteni az otthonukat.

Becslések szerint körülbelül 3 millió embert érint Magyarországon a lakhatási válság. Ennyi embernek okoz problémát a hiteltörlesztés, az albérlet és a rezsi kifizetése. Ha ehhez hozzávesszük, hogy 2020-ban közel 520 ezer magyar élt nem megfelelően fűthető lakásban, rögtön érthetőbbé válik, hogyan történhet meg, hogy valaki a saját otthonában hal meg a hideg miatt.

További részletek a Telexen

Legolvasottabb cikkeink