• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hat zenész, aki nyíltan küzdött a Lyme-kórral

Lyme borreliosis 2023.06.22 Forrás: American Songwriter
Hat zenész, aki nyíltan küzdött a Lyme-kórral

Minden idők legsikeresebb női countrysztárja, Shania Twain 20 évig szenvedett Lyme-kórban, ami annyira súlyos volt, hogy karrierje végével is fenyegetett.

Az elmúlt években az Egyesült Államokban több híresség kapta el a Lyme-kórt. Közülük többen beszéltek a betegség káros hatásairól, és arról, hogy milyen nehézséget jelentett, amikor felismerték betegségüket. Az American Songwriter magazin összegyűjtötte történeteiket.

1. Kathleen Hanna

Bizonyos szempontból Kathleen Hanna, az amerikai „riot grrrl” ikon vált a Lyme-kórral küzdő zenészek példaképévé. Évekig betegeskedett, és nem tudta kideríteni, mi baja van. Végül azonban megkapta a diagnózist, és azóta segít másoknak is a Lyme-kór elleni küzdelemben. 2015-től azonban hivatalosan is „Lyme-mentes” lett – írta a Pitchfork magazin. De annak köszönhetően, hogy beszél a küzdelméről, sokkal többen tudnak a betegségről. „Amikor beteg voltam, elkezdtem elfelejteni, hogy pontosan ki vagyok, azon kívül, hogy beteg voltam” – mondta Hanna élete mélypontjairól. „Amikor viszont most fellépek, olyan, mintha újra önmagam lennék.”

2. Daryl Hall

Daryl Hall 2017-ben beszélt a Lyme-kórral való küzdelméről. Azt mondta, úgy kapta el, ahogy mindenki, egy kullancstól, miközben vidéken volt. „Egy nap nagyon magas lázam lett, a nyakam megmerevedett, mindenféle fájdalmaim voltak, és nagyon erősen remegtem” – mondta Hall. Nem tudtam, mi ez, ezért több tesztet elvégeztettem. Az első teszteredményből Ehrlichia-fertőzés derült ki. Körülbelül egy héttel ezután megtudtam, hogy összesen hat vagy hét kullancs által terjesztett betegségem van”.

Hall megtanult megbirkózni a Lyme-kórral, de ez nem volt könnyű. Közvetlen közelében nem viseli el a szarvasokat, amelyek gyakran hordoznak kullancsokat, mondván: „Nem utálom szegény szarvasokat! Sajnálom őket! Csak azt utálom, amikor a közelembe jönnek!”

3. Avril Lavigne

A kanadai származású énekesnőnek súlyos Lyme-kórja volt. Két évig ágyhoz volt kötve a betegség miatt. Lavigne így beszélt élete „legrosszabb éveiről”: „Képes voltam ezt a Lyme-kórral folytatott küzdelmet olyan zenévé alakítani, amire nagyon büszke vagyok... A szavak és dalszövegek, amelyek a megtapasztalt élményeket adták vissza, könnyedén áradtak belőlem”. Lavigne először akkor gondolt arra, hogy Lyme-kóros lehet, miután a Real Housewives of Beverly Hills című sorozatot nézte, és látta Yolanda Hadidot, aki a betegséggel küzdött, és elgondolkodott azon, hogy vajon ő is érintett lehet-e. Azóta Lavigne megalapította az Avril Lavigne Alapítványt, hogy felhívja a figyelmet a Lyme-kórra és a kullancsok által terjesztett betegségekre.

4. Justin Bieber

Az énekesnek az utóbbi időben nem volt szerencséje az egészségével kapcsolatban. Amellett, hogy Ramsay Hunt-szindrómában szenved és arcbénulása van, a Lyme-kórt is megállapították nála. Az Instagramon azt írta, hogy akkori kritikusai „nem vették észre, hogy nemrég diagnosztizáltak nálam Lyme-kórt”. A betegség szerinte rossz hatással volt a „bőrére, agyműködésére, energiájára és általános egészségére”. Mindezekről YouTube-dokumentumfilmjében is beszélt.

5. Shania Twain

Minden idők legsikeresebb női countrysztárja, Shania Twain 20 évig szenvedett Lyme-kórban, ami annyira súlyos volt, hogy karrierje végével is fenyegetett. Twain egy lovaglás közben megesett kullancscsípés eredményeként kapta el a betegséget. A betegség ájulásokat és szédülést okozott. Még az énekhangját is veszélyeztette, megtámadta a hangszálait. A „Not Just a Girl” című dokumentumfilmjében elmesélte: „A hangom soha többé nem volt a régi. Azt hittem, örökre elvesztettem a hangomat”. Bár sokáig tartott, mire megkapta a megfelelő diagnózist, végül sikerült, és ma már kézben tartja a helyzetet.

6. Debbie Gibson

A popsztárt sokáig nem diagnosztizálták, amikor elkapta a betegséget. Az alváshoz Xanaxot szedett, de nem használt. Gibson a People Magazinnak azt mondta, hogy a tabletták „elkezdték kibillenteni a testemet, és kiváltott valamit, aminek köze volt a Lyme-kórhoz”. Egy év kutatás után kapta meg a megfelelő diagnózist. Ma fájdalomtól és álmatlanságtól szenved. Az Ő módszere a betegséggel való küzdelemhez a „zen és nyitott” élet.

Forrás: American Songwriter

Legolvasottabb cikkeink