• Pollen
  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

  • Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

   Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

  • Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

   Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

 • utazás
  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

  • Mit tehetünk az utazási betegség, a jetlag ellen?

  • Csupán a négy F-et kell betartanunk

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

Már első választás lehet a Lilly készítménye

Pszichiatria club Forrás: Weborvos Szerző:

Hiánypótló készítménnyel színesedett a komplex AHDH-kezelés gyógyszeres palettája.

2014-től már OEP támogatással is első terápiás választásként (2) írható az ADHD kezelésének fontos gyógyszere, a Lilly atomoxetin hatóanyagú készítménye, a Strattera. Ez az első, a betegség kezelésére szolgáló olyan törzskönyvezett gyógyszer, amely 24 órán keresztül hatékonyan és folyamatosan csökkenti mind a figyelemhiány, mind a hiperaktivitás/impulzivitás tüneteit és nem okoz abúzust (1,4,5,6). Az eddig alkalmazott terápiáktól több vonatkozásban eltérő hatásmechanizmusú (10), a klinikai hatás kialakulásában és fenntartásában más profilt mutató készítmény befogadásával egy olyan hiánypótló eszközzel színesedett a terápiás paletta, amellyel javulnak a betegek kezelési esélyei - jelentette be a cég ma, a szaksajtót tájékoztatva.

Az ADHD kezelése komplex és személyre szabott, így fontos, hogy a gyermekpszichiáterek számára a kezelési terv összeállításakor valamennyi terápiás lehetőség elérhető legyen, mind a gyógyszeres, mind a nem gyógyszeres eszközöket illetően.
Az ADHD (attention deficit or/and hyperactivity disorder; figyelemhiányos/hiperaktivitás zavar) az egyik leggyakrabban diagnosztizált pszichiátriai zavar gyermekkorban, fő jellegzetességei a figyelemzavar, a hiperaktivitás és az impulzivitás. Magyarországon jelenleg a 6-18 éves korosztályban 70 ezerre tehető az ADHD-s gyermekek száma. A betegség magas előfordulási gyakoriságának köszönhetően, idén szeptembertől csaknem minden általános- és középiskolai osztályban lehet legalább egy ADHD-s tanuló. Közülük szakorvosi becslés alapján közel 50 ezer gyermek nem részesül megfelelő egészségügyi ellátásban, azaz az ADHD-s betegkör majd háromnegyede nem kap megfelelő kezelést. A tényleges szakorvosi kezelésben résztvevő gyermekek száma a hazai gyermekpszichiáterek becslése alapján csak 5 ezer főre tehető (3). Éppen ezért kiemelt jelentőségű a betegség korai felismerése.

Strattera
Az atomoxetin egy szelektív noradrenalin visszavétel gátló szer, nem pszichostimuláns és nem amfeta-min származék, nincs közvetlen hatása a szerotonin- vagy a dopamin transzporterekre (1). Csak minimálisan kötődik más noradrenalin receptorokhoz vagy más neurotranszmitter transzporterekhez, (10) illetve receptorokhoz. A vizsgálatok tanúsága szerint az atomoxetin azokban az esetekben is hatékony lehet, amikor a pszichostimuláns kezelés kontraindikáltnak bizonyult (11). Az ADHD gyógyszeres kezelésében áttörést jelentő szelektív noradrenalin visszavétel gátló atomoxetin hatékonysága 84 országban igazolódott az ADHD diagnózisú gyermekek kezelésében.
Az atomoxetinre jellemző, hogy hatását nem prompt, a tabletta bevétele után azonnal fejti ki, hanem néhány hét elteltével folyamatosan alakul ki a tüneti javulás (9). Napi egyszeri adagolással szignifikán-san és a nap folyamán tartósan csökkenti mind a figyelemhiány, mind a hiperaktivitás/impulzivitás tüneteit, 24 órás folyamatos tünetenyhítést biztosítva (4,5,6). A folyamatos hatékonyság nemcsak az esti időszakig, hanem a kora reggeli órákig is kitart.

A Strattera egyik legfontosabb előnye, hogy alkalmazható azon betegek esetében is, akiknél a stimuláns kezelés nem választható (egyes komorbid állapotok, nem megfelelő hatás, avagy mellékhatás a pszichostimulánsra, fokozott abúzus veszély) (11), valamint az olyan gyermekek számára is adható, akiknek szülei elutasítják a stimuláns gyógyszereket. A gyógyszer mellékhatás profilja is kedvező (1), a 10%-nál gyakrabban előforduló mellékhatások a fejfájás, hasi fájdalom, étvágy csökkenése, hányinger, hányás, aluszékonyság, vérnyomás emelkedés és szívfrekvencia emelkedés.

Biztonságosság – klinikai vizsgálatok
A Strattera hatásosságát és biztonságosságát mintegy 300 tudományos közleményben erősítették meg, több, mint 5 ezer klinikai vizsgálatokba bevont beteg gyermek terápiás eredményei alapján. Ezzel a készítmény a gyermekpszichiátriában az egyik legkiterjedtebben tanulmányozott gyógyszer. Rövid távú hatásosságát hat randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollált 6-9 hetes vizsgálat során állapították meg. A kiindulási állapottól a vizsgálat befejeztéig figyelték a betegség jeleit és tüneteit a Strattera-val és a placebóval kezelt betegek csoportjában. Az atomoxetin mind a hat vizsgálatban statisztikailag szignifikánsan jobban csökkentette az ADHD jeleit és tüneteit, mint a placebo (1).

Ezen felül az atomoxetin hatásosságát a kezelésre adott válasz fenntartásában egy több mint 400 gyermek és serdülőkorú bevonásával végzett, egy évig tartó, placebo-kontrollált vizsgálat mutatta ki. Az egy év során visszaesett betegek aránya 18,7% és 31,4% volt (atomoxetin illetve placebo esetén). Egyéves atomoxetin-kezelést követően azok a betegek, akiknél az atomoxetin adását további 6 hónapig folytatták, kisebb valószínűséggel estek vissza, illetve a tünetek részleges visszatérését kisebb arányban tapasztalták, mint azok a betegek, akiknél az aktív kezelést abbahagyták és placebóra tértek át (2% illetve 12%) (7).

Gyermekeknél és serdülőknél hosszú távú kezelés során időszakosan értékelni kell a terápia hatásosságát. A tünetkontrollon túl a tanárok és a szülők megítélése szerint statisztikailag szignifikánsan jobban csökkentette az ADHD tüneteinek súlyosságát, mint a placebo.

A gyógyszer a komplex terápia fontos pillére
Az ADHD speciális bánásmódot igénylő állapot, így kezelése teammunkában képzelhető el, melynek a gyermekpszichiáter mellett tagja a mentálhigiénés szakember, a pszichológusok, legfontosabb szereplője pedig természetesen az érintett gyermek és életének szereplői.

Az ADHD sikeres kezelésének kulcsa tehát a komplex terápia, melynek a gyógyszer csak egyik pillérét képezi (8). A hatóanyaggal a gyermekpszichiáter akkor érheti el az optimális eredményt, ha egyszerre több szempont alapján építi fel a gyermek fejlődését támogató kezelési protokollt. Placebo-kontrollos vizsgálat bizonyította, hogy az ADHD-ban pszichoedukáció mellé adott Strattera kezelés mellett a tréning módszerek eredményessége is jelentősen jobb volt (8) (12).

Egy sikeresen megvalósított, komplex terápia hozzájárul a szocializációs és beilleszkedési problémák javulásához, vagy akár megszüntetéséhez. A megfelelően kezelt ADHD-ban érintett gyermeknek javul a tanulmányi előmenetele és hosszú távon megoldhatóvá válik társadalmi integrációja. A családban pedig lecsökkenhet, vagy akár meg is szűnhet az az erőteljes pszichés és anyagi teher, amit a nem, vagy nem megfelelően kezelt betegség okozhat. Ilyen például a betegségre jellemző agresszív viselkedés, vagy a dühkitörések. A család anyagi helyzetét pedig rontja, hogy a jelentős felügyeleti igény miatt az egyik családtag részlegesen, vagy teljes egészében kieshet a munkából, a beteg pedig felnőtt korban is tartósan keresőképtelenné válhat. Mindez a veszteség nemzetgazdasági szinten is számottevő összeg, amely egy hazai kutatás eredményei alapján évente eléri a 33 milliárd forintot. A betegség okozta többletkiadások a családi költségvetésben is markánsan megjelennek: a családok által az ADHD-s gyermek kezelésére, fejlesztésére fordított költség éves szinten akár 9 milliárd forintot is lehet (3).

Referenciák:
1. Strattera Alkalmazási előírás 2014.01.
2. OEP: Az emelt, kiemelt indikációhoz kötött támogatási kategóriába tartozó betegségcsoportok, indikációs területek és a felírásra jogosultak köre. 2014.08.01. www.oep.hu/gyogyszer
3. Dankó Dávid et al, Lépéskényszer ADHD társadalmi –gazdasági problémák és lehetséges kezelésük, www.uni-corvinus.hu (2011.)
4. Kelsey DK et al. Once-daily atomoxetine treatment for children with attention-deficit/hyperactivity disorder, including an assessment of evening and morning behaviour: a double-blind, placebo-controlled trial. Pediatrics 2004;114(1):e1-e8
5. Banaschewski T et al. Long-acting medications for the hyperkinetic disorders. A systematic review and European treatment guideline. Eur Child Adolesc Psychiatry. 2006 Dec;15(8):476-95
6. Michelson D et al. Once daily atomoxetine treatment for children and adolescents with attention deficit hyperactivity disorder: a randomized, placebo-controlled study. Am J Psychiatry 2002;159:1896-1901
7. Kratochvil CJ et al. Effects of long-term atomoxetine treatment for young children with attention-deficit/ hyperactivity disorder. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. 2006 Aug;45(8):919-27.
8. Waxmonsky et al Effects of atomoxetine with and without behavior therapy ont he school and home functioning of children with attention-deficit hiperactivity disorder J.Clin Psych, 2010 71:1535-51
9. Bushe CJ
Systematic review of atomoxetine data in childhood and adolescent attention-deficit hyperactivity disorder 2009-2011: Focus on clinical efficacy and safety
Journal of Psychopharmacology 2013; Epub: 1-8
10. Bymaster FP et al Atomoxetine Increases Extracellular Levels of Norepinephrine and Dopamine in Prefrontal Cortex of Rat: A Potential Mechanism for Efficacy in Attention Deficit/Hyperactivity Disorder
Neuropsychopharmacology 27:699–711, 2002
11. Prasad S et al.
12. Svanborg et al, Efficacy and safety of atomoxetine as add-on to psychoeducation in the treatment of attention deficit/hyperactivity disorder - A randomized, double-blind, placebo-controlled study in stimulant-naıšve Swedish children and adolescents in: European Child & Adolescent Psychiatry (2009) Vol. 18, No. 4.


HUSTR00051
Dokumentum lezárásának dátuma: 2014.09.18.

Legolvasottabb cikkeink