• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

400 ágyas klinika: már csak egy lépés

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A becslések szerint az új „sürgősségin" évi 90-100 ezer esetet látnak majd el Pécsről és körzetéből.

Ünnepélyesen is átadták a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ 400 ágyas klinikai tömbjének „A" és „C" szárnyát, valamint a Sürgősségi Betegellátó Osztályt. A klinikai épületegyüttest Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere és Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora adta át. Így már csak egy lépés – a „B" szárny rekonstrukciója – szükséges ahhoz, hogy egy teljes egészében megújult klinikai központban, a legmodernebb feltételek között működhessen az orvosi ellátás a baranyai megyeszékhelyen - tudatta az intézmény közleménye.

Az európai uniós finanszírozással támogatott projektek mintegy 27 ezer m2-es területet érintenek, és több mint 15 milliárd forintból valósulnak meg. A január 13-án átadott épületegységekben működnek az I. sz. Belgyógyászati Klinika hematológiai, endokrinológiai, gasztroenterológiai, kardiológiai, angiológiai és intenzív osztályai, s ezen szakmák szakrendelései. Átadták továbbá a Sürgősségi Betegellátó Osztályt (SBO), mely az épületegyüttes keleti és északi, azaz a „B" és „C" épületei között található.

A megújult klinikai tömb valamennyi kórterme immár egy- vagy kétágyas, fürdőszobával felszerelt, magas komfortfokozatú szoba.

A komplexum átalakításakor kiemelt figyelmet fordítottak a funkcionalitásra. A Sürgősségi Betegellátó igényeire szabott épületben a diagnosztika könnyebb hozzáférése révén a korábbinál hamarabb részesülhetnek a súlyos betegek ellátásban, mely egyes esetekben létfontosságú lehet. Itt fogadják a belgyógyászati és az általános sürgősségi eseteket, melybe a neurológiai, a fül-orr-gégészeti, az urológiai és a bőrgyógyászati esetek is bele tartoznak, de nem itt látják el a gyerekgyógyászati, pszichiátriai és szülészeti sürgősségi eseteket. A becslések szerint az új „sürgősségin" évi 90-100 ezer esetet látnak majd el, alapvetően Pécsről és vonzáskörzetéből.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár (b), Verzár Zsófia egyetemi docens (b2), Tóth Kálmán, a Pécsi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese (j2), valamint Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora (j). MTI Fotó: Sóki Tamás

A tervezés és a műszaki megvalósítás a legmagasabb színvonalon történt. Rendkívül hosszú élettartamú, alumínium nyílászárókat építettek be, a gyengén látókat vezetősávokkal kialakított hidegburkolat segíti a tájékozódásban. Az intenzív osztályoknak és a műtőknek steril klimatizálást biztosító légtechnikai rendszert helyeztek üzembe, valamint világszínvonalú a katasztrófa elhárítási rendszer is, mely része többek között a magasnyomású vízköddel oltó tűzvédelmi rendszer is.

Országosan is egyedülálló az I. sz. Belgyógyászati Klinika Hematológiai Osztály Csontvelő Transzplantációs Részlegének magas higiéniai igényeit kielégítő funkcionális kialakítása, mely lehetővé teszi a betegek hermetikus elkülönítését, üvegfelületű látogató folyosóval, telefonos kommunikációval mégis biztosítja a betegek kapcsolatát a külvilággal, a hozzátartozókkal. Ugyanezen részleg különleges higiéniai igényeit szolgálja az épület általános rendszerétől leválasztott steril légtechnikai és vízgépészeti rendszer, mely felforralt és visszahűtött steril vízszolgáltatást biztosít.

A TIOP-2.2.2-08/2-2010-0001 „Janus Pannonius Sürgősségi Program – Korszerű sürgősségi ellátás a történelmi régióban" és a TIOP-2.2.7-07/2F/2-2010-0001 „Janus Pannonius Program - Korszerű egészségügy a történelmi régióban" projektek keretében megvalósuló fejlesztési beruházások várhatóan az ősszel fejeződnek be, melynek köszönhetően egy szerkezetében, felszereltségében és működésében is rendkívül modern komplexumban látják majd el a pécsi "400 ágyasba" érkező betegeket.

Legolvasottabb cikkeink