• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A veszprémi lehet a régió meghatározó kórháza

Regionális hírek Forrás: MTI-Weborvos

Tízmilliárdból korszerűsödik a veszprémi kórház, ahol onkológiai centrum is épül.

A régió meghatározó intézményévé válhat a fejlesztések eredményeként a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház – jelentette ki az egészségügyért felelős államtitkár kedden a helyszínen. Zombor Gábor arról beszélt, hogy a csaknem ötmilliárd forintos uniós fejlesztés ötödik ütemeként megvalósult, most befejezett felújítás annak a stratégiai fontosságú programnak a része, amely az egészségügyben az esélyegyenlőséget célozza meg.

A veszprémi kórházban ezúttal az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály, a központi sterilizáló, valamint a fül-orr-gégészeti részleg újult meg. Az államtitkár elmondta: uniós forrásból ötszázmilliárd forint jut országosan az egészségügy fejlesztésére, és ebből tízmilliárdot Veszprémben használnak fel, ahol onkológiai centrum is épül.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy Veszprémben példaértékű a helyi politikusok és a kórház vezetőinek együttműködése, és felidézte, hogy a közelmúltban elhunyt Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnökeként és parlamenti képviselőként is sokat tett az egészségügy fejlesztéséért, különösen a közeljövőben megépülő onkológiai központért.

Rácz Jenő, a kórház főigazgatója kiemelte, korábban voltak az országnak olyan régiói, amelyek hátrányos helyzetben voltak az egészségügyi fejlesztések területén, és ezek közé tartozott Veszprém is. Hozzátette: különösen jelentős, hogy a kormány intézkedései nyomán most 1,2 milliárd forinttal több forrás jut a megyébe, valódi esélyegyenlőséget teremtve az itt élő betegnek és egészségügyi dolgozóknak egyaránt.

Czinkotay Frigyes projektmenedzser elmondta, hogy a kórházat érintő fejlesztés 2013-ban kezdődött és várhatóan idén májusban zárul. Hozzátette: az öt ütemből álló, csaknem ötmilliárd forintos beruházás uniós forrásból és tíz százalék önerőből tevődik össze - tudósított az MTI.

A megújult központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály
A projekt célja, hogy magas technológiai színvonalú, biztonságos betegellátást garantáló, értékálló kórházi környezetet hozzanak létre, ennek a célkitűzésnek eleget téve alakították ki a központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályt. A több mint 600 négyzetméteren elhelyezkedő egység korszerűsítése és felújítása során átalakultak a belső terek, válaszfalakat bontottak el és építettek újakat, kicserélték a nyílászárókat, megújultak a hideg és meleg burkolatok, festő szakipari munkák zajlottak. A beruházás részét képezte az új víz- és szennyvíz vezetékek kiépítése, az előírásoknak megfelelő szellőzés biztosítása és a szükséges orvos-technológiai rendszerek kialakítása.

Az osztályon a korábbi 1 darab ötágyas és 3 darab egyágyas betegszoba helyén – a kritikus vagy fenyegető állapotú betegek biztonságos ellátása érdekében - 1 darab négyágyas és 8 darab egyágyas betegszobát alakítottak ki, a hozzájuk tartozó kiszolgáló helyiségekkel. A szakmai színvonal emelését szolgálja a nővérpultok, nővérdolgozó szigetszerű kialakítása is.

Az osztály fejlesztését több mint 200 millió forint értékű eszközbeszerzés tette teljessé, melynek keretében többek között új központi monitorokat, ágy melletti monitorokat és intenzív betegágyakat állítottak a korszerű ellátás szolgálatába.

A betegellátó osztályokról és a műtőből érkező ellátottakat a zsilip helyiségben átfektetik a mobil intenzív ágyra és a kórtermekben ezt csatlakoztatják az intenzív sávokhoz. A beteg a teljes kezelési idő alatt ezen az ágyon fekszik, távozáskor ugyancsak a zsilip helyiségben helyezik át külső szállító eszközre és azon hagyja el az osztályt. A kialakított központi helyzetű nővérállásból valamennyi kórterem gyorsan elérhető, a betegek folyamatos megfigyelését pedig a központi monitorrendszer biztosítja, így a nővérállásból is figyelemmel kísérhetők az ellátottak fontosabb életfunkciói.

A központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály korszerűsítésével a mai előírásoknak megfelelő, egységes eszközpark támogatja az ellátást, ennek alkalmazása garantálja az intenzív ellátások megfelelő szintű alkalmazását és az ehhez szükséges feltételek 24 órás folyamatos rendelkezésre állását.

Átalakult a fül-orr-gége osztály műtője
A Csolnoky Ferenc Kórház fül-orr-gége osztályán korábban egy fül-orr-gégészeti műtő és egy endoszkópos műtő helyezkedett el. Ez utóbbi feladatát a struktúraváltást célzó projekt keretében felújított és bővített központi műtőblokk vette át, így a korábbi két műtő helyén az érvényben lévő higiéniai és szakmai elvárásoknak megfelelő fül-orr-gégészeti műtőt hoztak létre és kialakítottak egy fül-orr-gégészeti gyerekműtőt is. Ehhez a szükséges kiszolgáló helyiségeket (előkészítő, bemosakodó, köpenyváltó, steril raktár, személyzeti tartózkodó és vizesblokk, raktár és takarítószer tároló) is létrehozták, továbbá felújították a műtő melletti négyágyas betegszobát, melyet posztoperatív (műtét utáni) helyiséggé alakítottak át. A felújítás több mint 150 négyzetméter alapterületet érintett.

Az új és felújított fül-orr-gégészeti műtők kialakítása során építőmesteri munkálatok zajlottak, új elrendezést kaptak az egyes terek, elvégezték a szükséges hideg és meleg burkolási valamint festési feladatokat, korszerűsítették az elektromos- és gépészeti rendszereket és kiépítették az ellátáshoz szükséges orvos-technológiai rendszereket.

A megújult fül-orr-gégészeti műtő és az újonnan kialakított fül-orr-gégészeti gyerekműtő hozzájárul a Csolnoky Ferenc Kórházban folyó magas színvonalú, biztonságos betegellátáshoz.

Áthelyezték a központi sterilizáló osztályt
Az új központi sterilt 500 négyzetméteren, az „A" épület nyugati szárnyának első emeltén alakították ki a központi műtő közvetlen közelében, így a sterilanyag ellátás a korábbiaknál lényegesen hatékonyabban biztosítható. Az áthelyezés lehetővé teszi, hogy a sterilanyagot az „A" és „E" jelű épületek között, közvetlenül a legnagyobb felhasználóhoz, a központi műtőblokk steril oldalához lehessen szállítani az újonnan megépített összekötő folyosón keresztül.

A teljesen megjult területen kapott helyet a konténer átvevő-tároló, a konténer mosó, a konténer-kocsi kiadó, a hulladéktároló, a mosószer raktár, a takarítóeszköz tároló, műszer mosó, köpenyváltó, csomagoló-sterilizáló, csomagolóanyag-raktár, műszerraktár, textilraktár, plazma steril zsilip, autoklávok, steril raktár, kocsi tároló, kocsi lemosó, szennyes tároló, átmeneti raktár, raktár, három iroda, közlekedők, személyzeti tartózkodó-teakonyha, férfi és női öltöző vizesblokkal.
A központi sterilizáló kialakításához a korábban más célokat szolgáló épületrészben elbontották a meglévő válaszfalakat és az új funkciónak megfelelően alakították ki a teret, elvégezték a felületképzési, burkolási, festési munkálatokat, kiépítették a gyenge- és erősáramú valamint az épületgépészeti rendszereket.

A beruházáshoz több mint 100 millió forint értékben eszközbeszerzés is tartozott, a központi sterilizáló minden eszköze, berendezése megújult, a nagy értékű berendezések közül kiemelkedik a műszermosó, a két autokláv (túlnyomásos fertőtlenítő készülék) és a plazmasteril. A projekt keretében teljesen megújult a központi sterilizáló bútorzata is, nemcsak a steril anyagok csomagolását, tárolását szolgáló berendezési tárgyakat, hanem új irodabútorokat is vásároltak.

Az új, modern gépsorokkal felszerelt és a műtői tevékenységet is kiszolgáló raktárakkal kialakított központi sterilizáló létrehozása a struktúraváltást célzó projekt kiemelt fontosságú elemeként valósult meg.

Legolvasottabb cikkeink