• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Dunaújvárosi kórház: júniusra minden elkészült

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A novemberben kiírt pályázaton 73 millió forintot nyertek napelemekre, ablakcserére, távleletezésre.

A kórházfenntartó ÁEEK (Állami Egészségügyi Ellátó Központ) által november végén meghirdetett pályázaton összesen 15 milliárd forintot osztottak szét, és 324 pályázatot támogattak a beérkezett 810-ből. A háromszázhúszon négyből három nyertes pályázat a dunaújvárosi kórházé. Mindhárom pályázat hatékonyságnövelő fejlesztési forrásokon nyert és június végéig megvalósult - áll az intézmény pénteki közleményében.

A három sikeres pályázat: napkollektorok felszerelésével melegebb víz a Rendelőben, ablakcserék a kórház és a Rendelőintézet területén, valamint korszerűbb és gyorsabb RTG és CT lelet készítés. A három támogatott hatékonyságnövelő elképzelést összesen 73 millió forint értékben támogatták. A pályázatok az előkészítések, közbeszerzések után, június végére megvalósultak.

Az első a rendelőintézet melegvíz-ellátásának korszerűsítése a tetőn elhelyezett napkollektorokkal. A melegvíz-ellátásról tudni kell, hogy a kórház ellenkező részéből, a kazánházból érkezik, és mire a rendelőintézetbe ér, addigra nagyon nagy a hővesztesége. A napkollektoros rendszerrel ez kiváltható lesz, ráadásul a már működő napelemek által csúcsidőben termelt többletenergiát is fel lehet használni a víz melegítésére. Ezzel jelentős rezsicsökkentést lehet elérni.

Másik elképzelés is az energiatakarékossság és a működési költségek csökkentése érdekében született. A pályázat eredményeképp a rendelőintézet Vasmű út felőli részén a régi, 1952-ben készült ablakokat tudták kicserélni, valamint a rendelő és a kórház lépcsőházi üvegfalai is leváltották a hőszigetelés jegyében. A közlemény szerint a rendelőintézet az ablakok cseréje után még egy tisztasági festéssel is megszépült.

A pályázat harmadik része egy olyan szerverközpont beszerelése volt, amely segítségével a távleletezést tudják megoldani. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha nincs kapacitás a CT illetve röntgenfelvételek kiértékelésére, akkor az ország más kórházában vagy klinikáján lévő szakemberek is elkészíthetik a leleteket. Ez a fejlesztés nemcsak Dunaújvárosban történik meg, hanem más kórházban is egyidejűleg, így valós időben egymáshoz lehet kapcsolódni, és a kapacitásokat így jobban ki tudják használni.

Legolvasottabb cikkeink