• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Két éve még sci-finek tűnt, hogy robotok műtenek Magyarországon

Lapszemle 2023.06.13 Forrás: index.hu
Két éve még sci-finek tűnt, hogy robotok műtenek Magyarországon

Egy orvosszakmai konzíliumon döntik el, hogy kinél lehet indokolt az eljárás, ugyanis erre az évre 400 műtétre van finanszírozási lehetőség.

A robotsebészet bevezetése Magyarországon elnevezésű projekt 2022 januárjában vette kezdetét, akkor végezték el az Országos Onkológiai Intézetben az első robotasszisztált műtétet. Ma már három budapesti és egy vidéki kórházban napi 3-3 operációt végeznek a csúcstechnológiás da Vinci gépekkel. Magyarországon napjainkban tíz sebész rendelkezik képesítéssel az eljárás elvégzésére, itthon egyedüli proktorként Tenke Péter, a Dél-pesti Centrumkórház urológiai osztályának főorvosa oktatja erre a magyar orvosokat - írta az Index.

A Semmelweis Egyetemen elsősorban a hasi sebészeti eljárásokat, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban főként urológiai beavatkozásokat végeztek az eszközzel, az Országos Onkológiai Intézetben elsősorban a nőgyógyászati műtétek területén használják, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában pedig füll-orr-gégészeti operációknál alkalmazzák.

Az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója az Index kérdésére, hogy a bevezetés után milyen terveik vannak a technológiát illetően, azt felelte, szeretnék, ha minden műtéti területen rendelkezésre állna egy-egy ilyen gép, nemcsak Magyarországon, hanem saját intézményükben is.

Ha a kórház a nőgyógyászat, urológia mellett a fej-nyaki, hasi és mellkassebészet területén szeretné a világszínvonalú technológiát alkalmazni, ahhoz több ilyen gépre van szükség – emelte ki. Polgár Csaba emlékeztetett: ugyan projekten kívül, de már szeptember végén elindították a hasi sebészeti műtéteket is. Lapunknak pedig elárulta, hogy most arra törekszenek, hogy a mellkassebészet számára is rendelkezésre álljon egy ilyen eszköz.

„Ezen felül pedig szeretnének képzőcentrumként működni”– tette hozzá. Robotasszisztált műtétet csak az gyakorlott orvos végezhet, aki már teljesítette a 40-50 órás műtéti szimulációt, ezt követően külföldön kell vizsgát tenniük, majd az első 6-8 műtétet egy eljárásban tapasztalt proktor jelenlétében végezheti.

Magyarországon egyetlen ilyen szakember van, Tenke Péter a Jahn Ferenc kórház urológus főorvosa. Más sebészeti területekhez azonban máshonnan kellett ehhez proktort hívnunk, arra törekszünk, hogy az intézményünkön belül legyen minden típusú operációhoz ilyen szaktekintélyünk – árulta el a főigazgató. 

Legolvasottabb cikkeink