• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Komlón csalódtak a pályázatban

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Elégedetlen az elnyert pályázati támogatás összegével a komlói kórház vezetõje.

A komlói kórház korrekt számokkal pályázott a struktúraátalakítási támogatásra, ám a teendőkre odaítélt összeg jóval kevesebb lett a szükségesnél. Az intézmény csak annyi forrást kért, amennyiből valóban végre lehetett volna hajtani a legfontosabb tervezett fejlesztéseket. Ezek nagy része azonban így nem valósulhat meg - fogalmazott kérdésünkre Dr. Tánczos Frigyes Attila, a Komló városi Kórház megbízott igazgatója.

A megpályázott 43 millió 800 ezer forint helyett mindössze 20 millió 400 ezer forint jutott Komlónak. A pénz a reform miatt végrehajtott szerkezetváltáshoz nyújtott volna hathatós anyagi segítséget, e nélkül a területi szakellátás biztonsága kerülhet komoly veszélybe. A fejlesztési tervekben szerepelt például az újonnan kialakított ápolási osztály elavult vizesblokkjának teljes felújítása és építészeti jellegű (meleg-burkolatcsere) korszerűsítés is.

Emellett fontosnak ítélték még a jelenleg 95 százalékos kihasználtsággal működtetett pulmonológiai-rehabilitációs osztályon használt eszközök, műszerek javítását, illetve cseréjét is. Az igazgató elmondta: észérvek sorával, tételekre bontva tudná indokolni az általuk eredetileg igényelt forrás szükségességét, de a baj az, hogy a hangunkra senki nem kíváncsi. Gondjainkkal ugyanis nem tudunk kihez fordulni - jegyezte meg Dr. Tánczos Frigyes Attila.


A komlói kórház működése folyamatos – ellátási területéhez mintegy negyvenezer lakos tartozik – , ágykihasználtsága pedig megfelelő. Azt azonban az igazgató kiemelte: minden hónapban túlteljesítik a volumen korlátot, mert csak ilyen módon képes az intézmény eleget tenni az előírt ellátási kötelezettségnek.
Beteghiánytól, üres ágyaktól tehát nem kell tartani Komlón, sőt a megfelelő számú szakorvos is rendelkezésre áll, akik még türelemmel szemlélik a reformmal járó eseményeket - összegezte a komlói kórház jelenét az intézményvezető.


A szaktárca által előírt struktúraváltás a Komlói kórházat is erőteljesen érintette, a gyermekgyógyászati és, szülészeti osztályt be kellett zárni. Kapott viszont a baranyai intézmény krónikus ágyakat, feladatuk még a bányászatban, főként szilikózisban megbetegedettek szakszerű rehabilitálása is. A komlói kistérség gyermek-fekvő beteg ellátását márciustól a PTE Gyermekklinika végzi, a szülészet pedig a megyei kórházhoz került.
Kihasználtság híján az osztálybezárás nem okozott problémát, azt viszont már nehezen élik meg, hogy az éppen struktúraátalakításra kért támogatás kevesebb, mint a felét kapták.

Legolvasottabb cikkeink