• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Országos szemészeti és cukorbetegség szűrés indul

Regionális hírek Forrás: Semmelweis Egyetem

Áprilisban többezer ötven év feletti lakost vizsgál meg saját lakásában a SE kutatócsoportja.

Évente 4-6000 ember veszíti el a látását Magyarországon, de a vakok-látássérültek pontos száma nem ismert. A megelőzhető vaksági okok felszámolása és a vakok-látássérültek számának lényeges csökkentése érdekében alapvető fontosságú a reprezentatív adatok ismerete a magyar lakosság szemészeti állapotáról. Ennek érdekében indul áprilisban az az országos felmérés, amelynek során mintegy 3600 ötven év feletti lakost kérdez ki és vizsgál meg szemészetileg saját lakásában felkeresve a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika kutatócsoportja, a Lions Klubok Magyarországi Szövetsége, a Vakok Állami Intézete és a Magyar Diabetes Társaság támogatásával - tudatta az intézmény.

A két és fél hónapig tartó szűrővizsgálat során párhuzamosan 2 vizsgálócsoport járja az országot, 105 körzetben, körzetenként 35 ötven éves vagy annál idősebb lakosnál végeznek ingyenes szemészeti vizsgálatot, a vércukorszint mérést és a kérdőíves felmérést.

A szemészeti vizsgálatok között szerepel a látóélesség vizsgálata, a szemlencse és rossz látás esetén a szemfenék vizsgálata, valamint cukorbetegség gyanúja esetén a szemfenék vizsgálata a szembogár tágítása után. A vizsgálatok során mindenkiről kétoldalas adatlapot is kitölt a vizsgálócsoport, amelyen ha látásromlás vagy vakság áll fent, akkor annak okait is rögzítik. Szemészeti eltérés esetén a beteget a legközelebbi szemészeti rendelőbe, kórházba irányítják


A begyűjtött adatok feldolgozása külön erre a szűrésre kifejlesztett szoftver segítségével történik. A feldolgozás eredményeként országos áttekintést kapnak: a lakosság látásminőségéről, a látásromlás és az elkerülhető vakság okairól és gyakoriságáról, a szürkehályog műtétek eredményeiről, a cukorbetegség előfordulási gyakoriságáról, a diabéteszes szemfenéki elváltozások előfordulásáról és súlyosságáról, valamint a cukorbetegek szemészeti ellenőrzésének gyakoriságáról és glikémiás kontrolljáról.

A véletlenszerűen kiválasztott körzetekben felveszik a kapcsolatot egy helyi segítővel, annak érdekében, hogy segítsenek az 50 éves vagy annál idősebb lakosok informálásában. Minden lakos, akinek lakóhelye a vizsgálatba bekerült, erről még a vizsgálat előtt értesítést fog kapni. A felmérés előtti hetekben az érintetteket pontosan tájékoztatni fogják a vizsgálat menetéről és időpontjáról.

A szűrővizsgálat eredményéről a nemzetközi és hazai szemész és diabetológus kollégákat tájékoztatni fogják. A vizsgálat fontos célja, hogy a felmérés eredményei és következtetései eljussanak a döntéshozókhoz, és a szemészeti ellátás úgy változzon, hogy az elkerülhető vakság és látássérülés lényegesen csökkenjen hazánkban az elkövetkező években.

Legolvasottabb cikkeink